неділю, 16 червня 2013 р.

Види та символіка вишивкового орнаменту. Автор Настасія Марусик - Жмендак для «Час і Події"


оригінал взяла ТУТ http://www.chasipodii.net/article/5610/

Символіка орнітоморфного орнаменту

Продовження
(початок в № 17, 20, 24, 29, 31)
Oрнітоморфний орнамент (від грецького "орніс" - птах) являє собою зображення стилізованих птахів (потят) - символу людської душі, символу сім'ї, кохання, вірності. Наші предки з давніх-давен поділяли птахів, як і ангелів, на чистих - божих, добрих, райських (голуб, ластівка, журавель, лебідь, жайворонок, вівсянка, волове око, лелека, півень, соловейко), та нечистих - диявольських, злих (ворона, ворон, галка, грак, сорока, яструб, сова, сич, пугач). В зимову пору райські птахи, разом із душами праведників, живуть на верхівці світового Дерева життя, що росте у вирію (раю). Тому й не дивно, що на наших вишиванках зустрічаються тільки божі птахи. З птахами пов'язана величезна кількість приказок, легенд і повір'їв, вони є персонажами багатьох фольклорних пісень та стародавніх колядок:
Ой прилетіли три райські пташки,
Гой дай боже, три райські пташки.
Стали довбати тай з вина вершки,
Гой дай боже, та й з вина вершки...
Навесні, коли відчиняється небесна брама, перелітні птахи - вісники богині весни, наповняють своїм співом ліси і поля.
За старовинною легендою однієї лютої зими божі птахи не встигли вилетіти у вирій і стали гинути. Люди відігріли їх у своїх оселях та відпустили на волю. Повернувшись з вирію, в знак подяки людям, птахи принесли весну і дивні яєчка, в яких зароджується життя. Відтоді перед Великоднем люди почали писати писанки, що мають чарівну магічну силу життя, щастя, любові, достатку.
Сорочка жіноча.Кін.ХІХ ст. Буковина. Фонди ЧМНАП

суботу, 15 червня 2013 р.

Вишита закладинка в книгу

Талановита майстриня, знавець української вишивки, неймовірно позитивна людина і просто красуня - Таня Срібна. Тішуся Таненим подарунком, її фірмовою вишитою закладинкою:

крім закладинки Таня презентувала часопис Жила зі своєї статтею:

четвер, 13 червня 2013 р.

Білим по білому. Старовинна жіноча сорочка.

Цю вишукану сорочку зустріла на ярмаку біля муз.Гончара. Вразила своєю витонченістю і тонкою роботою. Продавець сказала що її більше ніж 70 років і що ця сорочка з Західної України. Я таких ще не зустрічала:


 манжет ближче :