неділю, 30 листопада 2014 р.

Брокарівська вишивка. Псевдонародний стиль...

матеріала з сайту Українські скарби

b5
Мильна, або брокарівська вишивка
На території України техніка вишивки хрестом з’явилася з середини XIX ст. спершу в містах і майстернях при панських маєтках. Композиціями із зображенням букетів квітів, віночків, гірлянд, кошиків і ваз вибагливих натуралізованих форм оздоблювали предмети інтер’єрного призначення: панно, скатерки, серветки, фіранки, спинки та сидіння меблів тощо. В Україну, так само як і в Білорусь, перші такі орнаменти потрапляли не з першоджерел, а з російських друкованих видань, що копіювали малюнки італійських, німецьких, голландських узорів.
Малоформатні книжечки та альбоми, окремі аркуші з малюнками у псевдонародному стилі (частково запозичені з давніх узорів російської або української народної вишивки і перероблені професійними художниками), видавали в Москві, Києві, Петербурзі, Одесі, Могилеві і розповсюджували по містах і селах Центральної Росії, України, Білорусі, Бессарабії.
*

вівторок, 18 листопада 2014 р.

Історія однієї події. Вишивка етнографічна

Колись, вже в далекому 2006р., Єлізавета Омельчук, відкрила сайт Спілкування за вишивкою - Вишиванка. Який, як намене, цінний своїм форумом, людьми що там спілкуються, інформаціює про вишивку  що там щедро діляться, сперечаються, навчаються, товаришують….
Там, на Вишиванці я познайомилась з багатьма цікавими людьми, захоплених і закоханих в Українську вишивку. Першою була  - Таня Срібна (Тетяна Серебреннікова) . Знайомтесь і ви: мудра людина, модератор Вишиванки, ідеолог, організатор і керівник  всеукраїнського проекту "Вишивка етнографічна", майстерна вишивальниця,  сподвижник,  лектор, приємний співбесідник, позитивна, щира, талановита  і просто красуня :)))



Для мене, це ще один приклад, як гарна ідея та вправні руки,  об'єднує навколо себе велику кількість неймовірно талановитих, гарних, красивих, позитивних, правильних людей і приносить море задоволення, знань, щастя, користі, радості, ідей, натхнення….  
Як громадський проект, який починає свою ісотрію  з обговорення на форумі  в  серпні 2013р., за рік переростає в громадський рух по Україні.  Коли зал не вміщує охочих бути присутніми, коли майстер-клас з українсько традиційної техніки вишивки має справжній аншлаг, коли малознайомі люди зустрічають тебе як рідну, коли радіють і тішаться знайомством. Коли кожний відчуває свою причетність до чогось важливого, справжнього, правильного…. 
Це ще один приклад, як ми самі творимо Україну, в якій ми живемо і в якій будемо жити ми і наші діти, внуки, правнуки…
Робимо світ навколо нас гарнішим!
Миру нам!


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

понеділок, 17 листопада 2014 р.

Чернігівська вишивка. Жіноча сорочка

Вражає своєю лаконічною красою, чіткістю і виваженістю ліній. Геометрією і астрономією… Вдруге, зустрічаю цей візерунок. На цей раз, на улюбленому Андрієвському узвозі, під Андрієвською церквою, там, де зараз стіна плачу і пошани загиблим воїнам України. Загиблим в цю, гібридну і неоголошену та таку страшну війну…


розшивка ближче:

неділю, 9 листопада 2014 р.

Буковинська душа. Жіноча вишита сорочка

Цього метелика набачила на Косівському базарі. Вишитий там, де душа - тріпочеться, мріє, сподівається, вірить, любить, жевріє надією…


 вся сорочка ніби випромінює тепле сонечко і літечко