неділю, 21 грудня 2014 р.

Виторочила... Досвід підбору матеріалів для вишивки

Випорола вишите низинкою. Сумно. Вкотре, задуми не доходять до втілення


Вірніше - втілити задумане неможливо:
1. Занадто делікатне і рідке полотно, вишивальна нитка губиться в ньому. Все ж, для низинки варто обирати більш щільніше…
2. Колір нитки збігається з кольором тканини, дуже важко рахувати - вишиваєш скоріше за  інтуїцією а не за взором :)))
То ж, новий початок ;) 
І питання, на яке не маю відповіді - яким же швом вишивати по делікатному вовняному полотні  шовково-вовняною крученою ниткою?


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Старовинні техніки і сучасні матеріали

Тонка межа. Шаровирщина і високе мистецтво. Народні традиції і сучасне бачення. Китайська синтетична вишиванка маками. Музейні і приватні зібрання. Одяг від Віти Кін, Чернікової, Теліженків, Отамана, Зерна…. Прикраси від Маковія, Ірини Галущак, Роксоляни Шимчук….
Реконструкція, репліка, за мотивами, за основою… Змінюється час, змінюється світ, змінюємось ми. Не може одяг залишатись без змін. Незмінними є смак, майстерність, основа. Наша гордість, гідність, шана і повага. Мрію, щоб наші традиції відтворювались і розвивались в сучасному. Щоб вишиванка була стильною, зручною, святковою і повсякденною. Доречною.

Гуцульська низинка з книги Євдокії Сороханюк, італійське тонке вовняне полотно, кручена нитка з США - шерсть з шовком…
Ми живемо в світі, який в одночас є і таким великим і, таким малим. Наша історія, традиції, ремасла - такими далекими і такими близькими водночас.

четвер, 4 грудня 2014 р.

МК від Уляни Опанович - перемітковий або волоський шов.

Радію таким якісним майстер-класам з української традиційної вишивки, як коштовним подарункам. Зберігаю тут для себе і для вас.

                                         МК Перемітковий або волоський шов
Показаний перемітковий шов з поворотами. Він відноситься до категорії двосторонніх швів, виконується в два етапи - спочатку косі стібки в один бік, а потім прямі - в інший. В результаті виходять зубчики. Шов, виконаний вовняними нитками, виходить достатньо об"ємним.
Якщо модуль 2х2 нитки, то називається перемітковий шов, якшо 3х3 нитки, то волоський. Цим швом оздоблювали краї хусток і переміток, а також використовували на подільських рушниках.
Крок 1. Закріплюємо робочу нитку. Беремо чисницю 3*3 нитки полотна і починаємо виконувати стібки зліва направо, починаючи з лівого нижнього кутка.