неділю, 15 лютого 2015 р.

Стрітення. Старовинний візерунок, сучасні матеріали в вишивці.

Відшила візерунок зі збірки Ольги Косач-Кривенюк "Українські народні узори" 2009р., це перше повне видання зібраних нею візерунків. Перше ж видання, вийшло друком у Києві власним коштом авторки у 1928р. Ольга Петрівна окреслила тероторіальну приналежність представлених зразків - Київщина, Полтавщина і Катеринославщина.


Саме цей, сторінка 18, зберігається в фондах Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького в м.Києві. 


В збірці він виконаний в техніці мережка, я ж вишивала занизуванням:

Ольга Косач-Кревенюк, сестра Лесі Українки, сама дуже добре вишивала. Улюблена її кольористика - вишиті одним кольором із пастельним віддтінком сірого та сіро-блакитного, кольору льону… Тож я не далеко втікла в вподобаннях. Нитки муліне Cosmo Seasons, виробництво Японія. На мою думку одне з найякісніших муліне у Світі. Вишивала повним пасмом - у 6 ниточок.

завдяки техніці вишивання "занизування", одна з найстаріших технік вишивки що імітує ткання, вишивка двостороння

вишитою стрічкою можна прикрасити одяг - сукню, блузу, сорочку, спідницю чи збагатити декор інтер'єру - наволочка, фіранка….

В готовому вигляді стрічка має 96 см. довжини і 5 см. ширини. Продається на аукціоні на підтримку Українських воїнів в зоні АТО.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

6 коментарів:

  1. Дякую! Таню, це завдяки тобі я знаю про захоплення вишивкою О.Пчілки і її доньок. Це мій маленький вклад в їх спадок :)
    Думаю, візерунок тепер точно не загубиться :)))

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже гарний візерунок. Навіть не можу сказати яка сторона більше подобається: лицьова або виворітна ...)))

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую! Тут всі сторони лицьові :)))

    ВідповістиВидалити