неділю, 20 вересня 2015 р.

Явно щось пішло не так...

В вишивці воно буває і так: приходить ідея, довго виношуєш її, прискіпливо підбираєш і перебираєш  матеріали….  візерунок, щоб неодмінно до душі і з правильними символами…слухаєш поради фахівців, не фахівців взагалі не слухаєш (!), чекаєш правильного дня і настрою, щоб нарешті, майже за пів року, почати вишивку. 
І от, вишиваєш те, що надумала, тим і на тому, що знайшла найкраще. І розумієш, щось воно не так. Починаєш домовлятись з собою - ніби й не так вже й погано, ніби більше й варіантів не має, та й так зійде…. а потім,  так тихенько сідаєш і торочиш все те вмовляння:


В житті, як і ввишивці, бувають події і зустрічі до яких ретельно готуєшся, плануєш, прораховуєш всі можливі варіанти розвитку,  завчасно готуєш потрібні слова і  матеріали, добираєш слушного моменту… а потім, розумієш, що щось воно не так… Завжди захоплювалась людьми, які мали волю і сміливість дослухатись до себе і зупинитись вчасно. Не продовжувати те, до чого прагнув так довго і з такими зусиллями, а воно, в результаті - не твоє і зовсім тобі не потрібне….


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Назбирала мисок. Старовинна кераміка.

Вірніше, нафотографувала. Влітку, на ярмарках. Потішила себе фотографуванням сонячних черепків :))  З заздрістю дивлюсь на ці, трішки ніби наївні і водночас,  довершені  рукотвори…. 
Скучила за глиною, хочу до гончарного круга… 

понеділок, 14 вересня 2015 р.

Книги по вишивці. Значення символів. Бібліотека ім.М.Максимовича

Продовжую знайомитись з бібліотеками Києва і їх фондами. Така цікава виходить історія :)) Сьогодні відвідала бібліотеку ім.Максимовича, та що при Університеті Шевченка. Шукала інформацію про вишивку на території України від сивої давнини і до нині. Як на мене, то час провела зміствно:


Верхні дві книжки нагадали мені, що в церкві Спаса на Берестові  яка була родовою усипальницею Мономаховичів, в 1157р.  поховано засновника Москви князя Юрія Догорукого, який останні два свої роки княжив у Києві (а до цього ще двічі))) 

І що в Національному Києво-Печерському заповіднику зберігається багато зразків церковної вишивки, датованими від 16ст. (!)

суботу, 12 вересня 2015 р.

Зібрала намисто. Коралі

Рання осінь, улюблена пора. Коли ще тепло але вже не спекотно. Коли в саду пахнуть яблука і груші, коли достиг найсмачніший виноград. Коли ще зберігається подих яскравого літечка. І коли хочеться одягнути червоне намисто :))))


Намистини  Preciosa з Чехії, дев'ять низок заплетених косою:

четвер, 10 вересня 2015 р.

Обереговий візерунок. Свідомий вибір :)

Отак, з вечора, виважено і свідомо, готуєш на ранок білене лляне полотно і білу нитку. Щоб вранці, взятись до роботи… А потім, на одному подиху, вишиваєш червоними нитками:



Старовинне домотканне лляне не білене  полотно Чернігівщини
і сучасні кручені нитки  з Турції:

вівторок, 8 вересня 2015 р.

Благословенна Україна. Виставка народного одягу. Фотоальбоми

В Українському домі за тиждень закінчується виставка "Благословенна Україна", яка вібрала в себе багатство народного одягу, вишитих сорочок, килимів, рушників з різних куточків нашої Батьківщини. Представлені унікальні приватні колекції Віри Матковської, Василя Вовкуна, Ігоря Перевертнюка, Богдана Петричука… Національний музей народної архітектури та побуту України (Пирогово) підготував експозицію одягу Луганщини і Донеччини, особливо потішив мене строями Київської і Черкаської областей. Я на виставці була тричі. Сила силенна вражень, емоцій, фото, ідей і ще одна сторінка до розуміння себе Українкою
Національна кіностудія ім.О.Довженка  надала одяг з фільму "Тіні забутих предків", легендарний сардак :


середу, 2 вересня 2015 р.

Освоюю нове ремесло

Розпочати навчатись чогось нового, ніколи не пізно :))) І, зовсім не обов'язково з першого вересня. На виставці  "Благословенна Україна" в Українському домі, мала можливість познайомитись з талановитою майстринею Оксаною Білоус. І велике задоволення, під її керівництвом і тактовними порадами, освоювати ази вибійки - старовинної техніки нанесення фарбою візерунку на тканину.


фото, з алюбому чарівної Анастасії Станіславської, яка вполювала мене за першим уроком :))