понеділок, 16 травня 2016 р.

Модний лук до Дня Вишиванки :) ))

В процесі одягання жінки завжди є якесь таїнство. А особливо, коли це старовинний стрій. Безперечно, шарму додає, коли в цьому процесі бере участь чоловік. Та ще й такий! Юрій Мельничук, заступник генерального директора муз.Гончара,  знає багато секретів традиційного вбрання українок і щедро ними ділиться з аудиторією.  Фото з лекції  АРХІТЕКТОНІКА УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО КОСТЮМУ


Отже, щоб дійти до віночка, який вінчає весь дівочий образ, слід починати з початку - з сорочки, до якої ладнається плахта:


 доповнюється запаскою:

 підперізується  крайкою з балабонами:

 Зверху на сорочку одягається корсетка (горсетка) і,  такі улюблені у всі часи, прикраси - коралі, баламути, дукачі :))) 
Зверніть увагу, перед тим як одягнути вінок - готують під нього спеціальну базу: пов'язують складену тонку хустину, потім поверх неї кріплять стрічки які вив'язані на одну,  що обвиває голову:

 І вже потім, одягається сам вінок:

Ну, і про всяк випадок, вінок - святковий головний убір молодої дівчини до заміжжя:

Для одружених молодих дівчат, а дівчатами ми залишаємось до глибокої старості, традиція приберегла інший головний убір - намітку. 
Юрій Олексійович її вив'язує віртуозно:
При чому, в різних варіантах:

В результаті, сучасна дівчина,  легким порухом вмілих рук,  перетворюється на королівну:


Сподіваюсь, що цей короткий опис хоч трішки допоможе гідно підготуватись до Дня Вишиванки. Будь-який вибір робіть свідомо. Бо старовинна додільна вишита сорочка,  є лише початком  до створення завершеного і довершеного образу Українки. Це не сучасна стильна сукня. В давнину, вона виконувала функції нижньої білизни.  Дівчина, в одній сорочці могла бути лише в хаті, а якщо в такому вигляді на вулиці - значить сталась якась халепа)))
Майте шану до себе і наших традицій! Бо, часом, намагаючись бути в тренді, виглядаємо як оті, переселені  після війни до Львова і Франківська, совєцькі женщіни. Які не гребували одягати чужу спідню білизну, приймаючи комбінаціїї  за святкові сукні…. 

Шануймося, бо ми того варті! 

                  Бажаю кожній Українці виглядати гідно, навіть в самі складні години життя а тим більше, в радості!      

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!  

16 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Так, розкішне… навіть важко уявити що ще до революції сільські дівчата носили запаски з австрійської парчі))) про коралі-баламути-дукачі взагалі говорити не варто :) )

      Видалити
  2. Дякую за цікаву та корисну росповідь♡

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за цікаву та корисну росповідь♡

    ВідповістиВидалити
  4. Ох, Олю, поки вдягнешся, вже й до сну час готуватись та знову роздягатись. ;-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. це якщо кожний день як на свято ;) )) а можна й скомнішою бути в повсякденному житті :) ))

      Видалити
  5. Дякую, Олечко! Ти, як завжди зачаровано розповыдаєш про сокровенне. :).

    ВідповістиВидалити
  6. Відповіді
    1. Це актриса :) На свій сором не познайомилась і не знаю імені.

      Видалити
  7. пізнавальна інформація! й особлива дяка за ілюстрації)

    ВідповістиВидалити
  8. Дійсно, ми як жінки-українки мали б знати і поважати нашу історію та культуру. І не лише у свято Дня Вишиванки, а й кожен інший день. Опис і справді дуже інформативний та корисний як для молодих дівчат, так і для заміжніх жінок, які в минулі часи й справді одягалися, мов королевни - вишита сорочка, намітка, гарні колоритні прикраси - наших жінок не навмисно вважають найгарнішими, бо це - дійсно так!

    ВідповістиВидалити
  9. Господи, яка ж краса! Водночас і стримано, і справді по-королівськи. Цікаве зауваження щодо вінків, не знала про те, що лише незаміжні дівчата можуть їх носити. А от з приводу сорочки як нижньої білизни в сучасному світі можна посперечатися. Як не крути, важливе значення має мода, яка може трансформувати все і як завгодно, тож сорочки-сукні зараз вже не сприймаються як нижня білизна. Загалом же вважаю, що народний одяг, а особливо український взагалі знаходиться поза часом і тенденціями)

    ВідповістиВидалити