суботу, 30 січня 2016 р.

Жіноча сорочка Східного Поділля. Приватна колекція. Безкоштовна схема вишивки низинкою

Мій сьогоднішній  суботній  вечір прикрасила схема від Уляни Опанович! ДЯКУЮ! Радію!  Ще одна справжня сорочка має гарні шанси на нове життя!!! 

Схеми чіткі і детальні, доповнені зрозумілим розгорнутим описом з поясненнями. До жіночої сорочки Східного Поділля з приватної колекціїтекст і схеми від Уляни Опанович:

Сорочка вишита замковою низинкою. Серединки в ромбиках зашиваються кольоровими нитками, приклади можна побачити на оригінальних зображеннях ТУТ

Уставка сорочки, лицевий бік.
Візерунок можна умовно розділити на чотири частини, позначені червоними блоками. При вишиванні проміжків між ними немає.
При вившиванні слід пам"ятати, що уставки на рукавах при такому візерунку мають бути дзеркальними. Також слід розрахувати середину зони для вишивки, щоб гарно розмістити візерунок.




четвер, 28 січня 2016 р.

Майстер-клас, пташечки з глини.

На прохання людей, яким не могла відмовити, підготувала майстер клас. Сподіваюсь, він стане корисним і для вас. Не судіть строго, я не професійний кераміст. Я лиш  закоханий в глину поціновувач :))


Отже, щоб пташечки з глини прилетіли, потрібно мати:  глину, руки і  бажання :))

четвер, 21 січня 2016 р.

Традиційне мистецтво Українців. Старовинний одяг, вишивка.

Так називається експозиція, що відкрилась в Національний Музей Історії України - НМІУ.  Переглянути відео відкриття від G-off можна тут. Перше, що мене вразило - це очіпки. Вперше бачу так багато і таких красивенних!!!!  Уявіть, як  красиво були  покриті жіночі голови. В такому, можна почувати себе королевою. Кожен, без перебільшення, витвір мистецтва.


Доведеться, мабуть, ще й очіпок собі шити вишивати, як тут встоїш…

середу, 20 січня 2016 р.

Набирування. Старовинна складна техніка вишивки :))

Так я прочитала в книзі 1960 року. Про книгу цю трохи згодом. А от про набирування, яке притаманне моїй бАтьківщині, хочу поділитись!!! Кілька років без успіху шукала саме такі сорочки, щоб поглянути в оригіналі.  Дуже кортіло дізнатись які ж то вони були. А тут facebook порадував фото зі сторінки Natik Malin. Зустрічайте, набирування притаманне півдню Київщини,  території сучасної правобережної Черкащини. Так оздоблювали вишивкою горловину жіночої сорочки і на маніжках, комірах та по низу рукавів чоловічіих сорочок. Кольори  - червоний, жовтий, чорний, можливі вкраплення інших кольорів:

Маю подарунок від Ірина Овчиннікова і тішусь ним як мала! Іра, знаючи мою небайдужість до цієї техніки  вишивки,  розробила схему:



Вишивайте з задоволенням, відтворюйте справжнє!!
Іро, дякую щиро!!! Радію.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

суботу, 16 січня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 2

Необхідні матеріали. Полотно. Спеціально ще раз перечитала дослідників. Що думаю, з цим ніколи не було так добре, як на би хотілось. Починаючи від прадавнього - виростити, зібрати, витіпати, вимочити, випрясти, виткати, вибілити… до сучасного - придбати найкраще і щоб не дорого. Хочу зазначити ще одне, сьогодні як ніколи, висока ціна теж не є ознакою якісної  і найкращої тканини….

З вибором матеріалу,  я думаю, є всього два шляхи:

четвер, 14 січня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник.

 Вирішила вести такий щоденник. Інформація, події, зустрічі з людьми, маленькі і великі відкриття, сумніви, помилки, знахідки наскільки є важливими і цікавими для мене, що хочу їх зберегти і поділитись. Буду рада, якщо мій досвід буде цікавим і для вас. А ще більше - якщо разом зі мною хтось вишиє собі свою сорочку. 
 Признаюсь чесно, плану такого не було. Рішення прийняла на емоціях, на прикінці грудня в переддень Нового Року. Гортаючи стрічку новин у facebook натрапила на допис Олександри Герасимова з фото сорочки Вінничини, яка просто мене полонила.


Ще більше підштовхнула до діїї,  реакція моїх друзів на запитання чи може є в кого схожа схема. Бо перше, що приходить в голову - як це вишити?! Готової схеми не було, та за кілька днів я мала вже три!!! Зберігаю всі. Люди ви неймовірні! Я щиро вдячна кожному! Мені було ніяково, що скільки людей потратили свій час. Та разом з тим прийшло розуміння, що схеми, як і вишивку, кожен майстер бачить і читає по своєму…. мабуть, це ще одна із причин, чому однакових сорочок не буває...

вівторок, 12 січня 2016 р.

Жіноча сорочка Східного Поділля. Приватна колекція.

Моє імпульсивне рішення вишити собі сорочку Східного Поділля привело до цілком конкретних запитань і зрештою, в гості до Олени Скрипки. Безмежно вдячна їй за запрошення, за можливість розглядати і вивчати скарби Української вишивки!  Я знайшла  для себе багато відповідей і тепер маю ще більше запитань:)))  А ще, фото для тих, хто теж мріє вишити собі  справжню сорочку, яка дуже проситься щоб її відшили заново.  


Вишивка  на одному  рукаві добряче вилиняла, але добре видно на іншому:

неділю, 10 січня 2016 р.

Різдво. Рушник.Родина

Колись, три роки тому, я розповідала про рушник  моєї бабусі. І про те, що відшила п'ять пар птахів з нього для вісх її онуків. Для себе не вишила тоді, вишила цієї осені і,  відклала на поличку…… На Різдво, як завше, пригадалась бабуся і прийшло розуміння що час оформити і мою вишивку.


Різдво було для нас особливим святом. Вся наша родина, з усіх куточків країни, збирались  у бабусині глиняні хаті. Що всим кутком, толокою, зводили в 1952 році. Завжди привозили подарунки, щоб на Святий вечір відзначити день народження бабусі Тосі. Так було заведено. Бо  справжню дату її народження в родині ніхто не знав. Документи десь загубились чи "загубились"…. хто зна коли…. чи в страшні часи колективізації…. чи голодовки,  коли померли три її сестри - Фрося, Оля, Аня…. чи під час Великої Вітчизняної, коли німці погрузили в товарні вагони і відправили в рабство до Германії…
Свята закінчуються, роки спливають, залишаються в пам'яті лише важливі речі. Бережіть найдорожще що в вас є. Міцно тримайтесь за те, що тримає вас. Знайте що ви залишите по собі. 
Миру і Божого благословення всім вам, вашим родинам  і Україні!


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!