неділю, 28 лютого 2016 р.

Лютий. Майстер-класи з вишивик. Підсумок.

Закінчився лютий і  блок перших організованих мною майстер класів. За два тиждні організувала і провела  три повноцінні майстер-класи з традиційної Української вишивки з змістовним наповненням, в гарному приміщенні і в гарному товаристві!
Це був цікавий досвід, майже авантюра ))
Дякую всім, хто підтримував мене, вірив, допомагав в організації і проведенні!
Дякую всім, хто завітав на  майстер-класи. Рада знайомству з вами!
Що ж далі.....
Головне питання, яке потрібно вирішити – комфортне, світле і затишне приміщення  що суботи в першій половині дня на 2-4 години.
З радістю розгляну пропозицію про співпрацю з установами, які  можуть приймати наше вишивальне товариство на постійній основі.  Також, відкрита до співпраці з  музеями, особливо з тими,  в яких зберігається традиційний український одяг: Національний Музей Історії України - НМІУ, Музей Народного Декоративного Мистецтва, Національний музеї народної архітектури та побуту України…
. 

Поглянути як проходили перші майстер-класи  можна ТУТ і ТУТ
З найкращими побажаннями, Ольга Нарбут.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

четвер, 25 лютого 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 6

Вишивати закінчила, два рукави готові!  А до готової сорочки ще далеченько..  По переду новий етап - оздоблення вирізу, збирки, вишивка по збирках ну і власне саме пошиття. То ж справу зроблено навіть не на половину,  десь третина має бути :)) 


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою, в тому числі такого типу сорочки, від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

вівторок, 23 лютого 2016 р.

Вишивальна субота від Prekrasa Studio

Вагалась,  яку тему взяти для наступного майстер класу з вишивки. В результаті, на цю суботу планую ДВА ))) Так виникла ідея і назва  події - Вишивальна субота.

Вчитись вишивати будемо неймовірну яскраву подільську качалочку, таку  як на моєму рушничку до Великодня


І з радістю познайомлю вас з майстринею,  яку без перебільшення, вважаю однією з кращих - Олександра Сторчай, науковий співробітник муз.Гончара. Її досконалі вишиванки мають широке коло шанувальників і в Україні і за кордоном. Саша залюбки поділиться своєю майстерністю і професійними знаннями. За роботою її можна знайти, крім музею, в різноманітних цікавих проектах, таких як підготовка  Виставковий проект V Y T O K Y | Ukrainian Fashion Week 

неділю, 21 лютого 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 5

Трішки про низинку - її добре шити з вивороту, а торочити з лиця.
Коли  здається що зробила помилку, насправді,  то не здається, таки зробила. І коли двічі поспіль - час відкласти роботу, дати можливість відпочити і собі, і  вишивці :)))


Про виворіт, ідеальний виворіт.

суботу, 20 лютого 2016 р.

20 лютого...вишивка як пам'ять і збереження традицій

Щось є таке незбагнено магічне в старовинних візерунках… Цей відшила з поліської намітки, що представлена в оновленій експозиції НМІУ. Готувала як зразок…

Сьогодні я провожу свій перший майстер клас з вишивки.
Рік тому, я плакала в Андріївські церкві під Пливе кача… і прийняла рішення вишити в цю церкву рушник.

Два роки тому, в офісі в центрі Києва на пл.Л.Толстого, дивилась на зацепеніле місто за вікном,  а за спиною йшла пряма трансляція подій з Майдану….
Поширювати інформацію, говорити про традиційну українську вишивку, вишивати і вчити вишивати бажаючих - це те мале, що я можу зробити для збереження українського мистецтва, культури, Держави.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

середу, 10 лютого 2016 р.

Перший майстер-клас з вишивки від Prekrasa studio в реальному просторі

Наважилась на організацію майстер класу з вишивки.
Готую матеріал, розбираю купу фото, вирішую в прискореному порядку організаційні питання)))     

Так, вагаюсь і хвилююсь  Але зрозуміти варто це чи ні, можна тільки коли хоча б спробуєш зробити.
Коли займаєшся тим, що тобі подобається і приносить радість - хочеться поділитись з цим на весь Світ. Я хочу поділитись своїм щирим захопленням унікальною Українською вишивкою, своїми знаннями і вміннями, великими і малими секретами, зібраними за роки матеріалами.
Шукаю товариство палких поціновувачів цього прадавнього ремесла і мрію, щоб наша правдива старовинна вишивка жила в сучасних речах.






Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

четвер, 4 лютого 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 4

Низь. Низинка…. До цього знайомилась з  нею п'ять років тому, коли навчалась вишивати. Тоді спробувала, покивала гривкою і тихенько про себе вирішила, що цим швом точно не буду ніколи вишивати, для мене вистачить інших )))

Що можу сказати, крім того що ніколи не кажи ніколи…  Те що ви бачите, я вишила за 10 днів. Вишивала багато, починаючи з ранку, коли добре видно. Наскільки затягує, що не можливо відірватись. Не відпускає, ніби прохає, щоб дали їй  життя….
Думаю, перед тим як починати шити справжній виріб для себе, не зразок. Варто. Послухати поради, почитати книжки, повчитись у майстрів…. а потім взяти полотно, нитку, послухати себе і шити так, як будете шити тільки Ви. Матеріали і свідомість Вам підкажуть через скільки ниточок ставити замки, через 3, 5….. чи 9….. як розміщувати  візерунок,  на скільки частин його розділити….. Ця сорочка не буде ідеальною. Вона буде такою, до якої хочеться доторкнутись. Вона буде, тією особливою - Вашою.
Легкого вишивання!


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою, в тому числі такого типу, від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

понеділок, 1 лютого 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 3

Нитки, то теж клопіт :)))  Особливо,  коли вишиваєш не такими як загальноприйнято.  Ми добре знаємо як ведуть себе DMC і як муліне ім.Кірова. Все інше, що потрапляє до рук - потребує дослідження. Як поведуть себе в роботі?  
Скручуються, чи навпаки розповстуються а може, витираються…і найнеприємніше, линяють чи ні.  Рецепт один - пробувати. Взяти шматочок і відшити візерунок, техніку  яку плануєте використовувати. Ниточка і покаже, чи виправдала ваші очікування, а можливо і перевершила їх. 
Щоб перевіри стійкість фарбування - намочіть нитку, положіть між шматочком білого полотна і припрасуйте добряче теплою праскою. Ось така історія може получитись:


От халепа!!!! Та що темніша  - добряче пустила колір. Тепер зрозуміло, що мене може чекати.  Всі мої сумніви, якою саме ниткою вишивати, вирішились просто - тею що не линяє! Бо довго вагалась, який колір і текстура найбільше мені до смаку)))
Якщо ж така необхідність або дуже хочеться вишивати тими що линяють, то їх потрібно підготувати до вишивки.  По порадах, які знайшла - колір закріплюється кипятінням в воді з оцтом.  Час вказують різний, 15 - 30 хвилин.  Пропорції цього розчину теж знаходила різні, співвідношення оцту до води від 1:10 до 1:3.  Для себе вирішила - чим більше линяє, тим більше оцту. Після кипятіння кілька раз прополоскати в холодній воді. Просушити. Така хімія але я цей шлях ще не проходила )))
Повторити експеремент з праскою і якщо нитка більше не линяє - сміливо можна братися до вишивки.
Легкого вишивання!
Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 1; сторінка 2; сторінка 3; сторінка 4сторінка 5сторінка 6сторінка 7сторінка 8сторінка 9;сторінка 10сторінка 11сторінка 12


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!