середу, 27 квітня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 10

Вишивалась сорочка на одному подиху, за місяць…. а збирається поволі, з паузами… Ніби випробовує на певність і на майстерність…. 
Сама так і не наважилась розрізати полотно. Розріз мережкою прутик делікатно оздобила Саша Сторчай, за що її велика подяка, а мені радість.


Збирки на горловині збирала самостійно. З загальної ширини 2,7 метра маю міцно стиснутих 40 см. збірок. Крок стібків визначала традиційним методом спроб і помилок, перераховувала і перенизувала кілька разів :) )) Зупинилась на розмірах стібків в 4 і 6 ниток. Далі на черзі ще один пікантний момент: оздоблення коміру і на завершення - манжети.
Як сорочка шиється. Щоденник: 
Сторінка 1; сторінка 2; сторінка 3; сторінка 4сторінка 5сторінка 6сторінка 7сторінка 8сторінка 9;сторінка 10сторінка 11сторінка 12відезапис практичної лекції по крою + викрійки для тих хто мріє пошити собі таку ж.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

понеділок, 25 квітня 2016 р.

Дятяча Борщівська сорочка

Всесвіт старанно допомагає, коли старанно шукаєш. Нині, однаково велика вдача - знайти старовинну Борщівську сорочку або ж дитячу. То ж день, коли знаходиш дитячу борщівську, можна вважати  нереально вдалим :) )) Моя знахідка на Вербну неділю на ярмарці у улюбленому музеї,  додала яскравих квітів у цей особливий день.


Вона невеличкого розміру і  щедро зашита квітами:

четвер, 21 квітня 2016 р.

Килимок зі Східного Поділля. Вінничина

Отримала дані про походження цього барвистого дива,  дуже радію з того. Килимок 40-х років минулого століття з с.Вільшанка Вінницької області, майстриню звали Фрося. Хочеться, щоб було збережено і досліджено якомога більше таких рукотворних скарбів нашого Народу. Низький уклін майстрам, що творили ці скарби.
Пташка…
А вірніше, квітка :)

пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 9

Бічні шви зібрані, низ підрублений мережкою прутик. Справа в пошитті сорочки власними руками продвигається :)))  Далі починається саме цікаве - збирки… Тренуюсь на меншому об'ємі, збираю рукав! Висновок перший: ширини 64 см. не вистачає на щільно зібрані складки в обхват кисті, так як має бути на оздобленні горловини. При чому, в будь-якому варіанті: стібки через дві нитки, через чотири, через шість, дві через чотири… Ну і ще одне, глибші складки лягають краще, більш виразніше:


Тому, або вони більш вільно та рівномірно розподіляються по всій ширині, для необхідного  вільного обхвату.  Або ж збираються частково, залишаючи частину рукава без збирок, як в цій старовинній сорочці зі  Східного Поділля:

середу, 13 квітня 2016 р.

Чернігівська сорочка. Традиційна Українська вишивка

Старовинна сорочка з Чернігівщини, с.Криски що на березі річки Головесна притоки Десни. В акті 1633 року на цьому місці значиться  місто Криски яке було вщент знищено ще монголо-татарами…  
Сорочка початку минулого століття, домотканний льон, старовинні техніки вишивки і  прадавні візерунки:


Основна техніка вишивки -  пряма  лічильна  гладь червоним, чорним і білим кольором:

понеділок, 11 квітня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 8

Нарешті знайшовся час і на збирання сорочки… всі бокові шви вже зшито. Вирішила не мудрувати, зупинилась на  вистігу в один ряд. Хоча на кінці  зшивання другого рукава подумала, що змережити черв'ячком добре було б ))


Вперше збираю таку конструкцію :)) Пришивання ластки в цьому варіанті крою то ще те випробування!

середу, 6 квітня 2016 р.

Традиційний головний жіночий убір. Очіпок

Як сучасна стильна українська жінка, яка ще місяць тому уявлення не мала навіщо їй той старовинний головний убір взагалі потрібний))) Відкрию вам велику і давню  жіночу таємницю - якщо є гарний очіпок, правильний привід його одягнути швиденько знайдеться :))) Ось так!

 В улюбленому муз.І.Гончара відкрилась виставка, яку не можна не відвідати
І мій очіпок, який творився з подивом для мене, виглядав на цьому відкритті напрочуд доречно.

понеділок, 4 квітня 2016 р.

Сорочка вишита білим по білому

Ця особлива лаконічна вишивка. Вона зачаровує. Вражає виразністю і досконалістю. Навіть, на буденних старовинних сорочках виглядає по святковому ошатно. Лічильна гладь, настилування, лиштва...
Старовинна сорочка з Сумщини, селище Недригайлів, що на лівому березі  річки Сула. З колекції ВидимоНевидимо, люб'язно надана Андрієм Паславським  

пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Терміново весну закликаю :))

Вже традиційно, кожної весни маю зробити птахів і випустити їх в Світ…Цю строкату зграйку зробила за вечір, на одному подиху…


 Зараз вони вже прикрашають життя і оселі гарним людям…