пʼятницю, 27 травня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник вишивки. Сторінка 12

Думаю, кращої нагоди для цієї фотосесії годі було б придумати…. Саме в День Вишиванки, на черговому, другому за день майстер-класі з вишивки, були зроблені ці світлини. Дякую Олександру Волчанському за збережену мить! Для мене це і згадка про цей неймовірний вечір, і можливість поглянути на себе зі сторони... Знаю, що фотографувати мене доволі не легко, а так щоб я ще й подобалась собі на фото ))))


Коли підглядаєш  за собою на фото, які  ловлять мене за улюбленою справою, розумієш навіщо ти всим цим займаєшся

понеділок, 16 травня 2016 р.

Модний лук до Дня Вишиванки :) ))

В процесі одягання жінки завжди є якесь таїнство. А особливо, коли це старовинний стрій. Безперечно, шарму додає, коли в цьому процесі бере участь чоловік. Та ще й такий! Юрій Мельничук, заступник генерального директора муз.Гончара,  знає багато секретів традиційного вбрання українок і щедро ними ділиться з аудиторією.  Фото з лекції  АРХІТЕКТОНІКА УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО КОСТЮМУ


Отже, щоб дійти до віночка, який вінчає весь дівочий образ, слід починати з початку - з сорочки, до якої ладнається плахта:

середу, 11 травня 2016 р.

Як сорочка шиється. Щоденник. Сторінка 11

Дійшла черга до коміра. Очі бояться, а руки роблять))) Зібрану в збирки і добренько затягнуту тканину перетворюю в комір сорочки, прикрашений вишивкою набируванням. Спочатку,  пришиваю вистігом накладку до лиця вишитої і зібраної  сорочки:


Потім прикрашаю зубцюванням край коміра:

вівторок, 3 травня 2016 р.

Майстер-клас з традиційної української вишивки. Невідомий шов.

Шов, насправді, відомий і зустріти його ще можна досить часто…  Знаходила на старовинних рушниках Черкащини, Київщини. Зараз натрапила на  нього на вишитому  килимку з Вінничини.  Мені не відома назва. Якщо хтось знає  правильну  - підкажіть будь ласка. А майстер-клас, як вишивати цим старовинним швом,  я вже підготувала ;) ) Його принято використовувати, коли необхідно заповнити два і більше ряди вишивки рівними вертикальними стібками. Також, цей шов сміливо можна вважати двостороннім.


Найперше, зверніть увагу що всі стібочки по лицю чітко вертикальні. А з вивороту, лише один, крайній ряд  містить ледь скошені стібки. Саме в цьому скошеному ряді іде перехід на наступні ряди стібків: