пʼятницю, 17 березня 2017 р.

Загадкова графіка кафасору

Люблю цю графіку. Вона поза часом. Візерунок, що найменше, з минулого сторіччя.  Техніка вишивки кафасор притаманна Поділлю, про неї розповідала більше ТУТ. Вишивалась кафасором, як правило,  роздільна або додаткова горизонтальна смуга  на рукаві жіночої сорочки. Для цієї техніки більш поширені геометричні орнаменти а тут - квіти. Правда, вони схожі на весняні крокуси? І, водночас, на осінні хризантеми...


Моя майбутня обновка, яка творилась під настрій, на одному диханні... Експеримент з нитками виявився вдалий. Льон секційного фарбування відмінно ліг і на візерунок, і на техніку, і на полотно. Зараз вишивка  у кравчині,  з цікавістю чекаю, як ідея втілиться в життя. 




Схема з сторінки Lidiya.Bebeshko.Art  Щиро дякую пані Лідії, завдяки її праці, ожило багато старовинних візерункв в руках сучасних майстрів. Можливо, і Вам він стане у нагоді..


А так виглядає сорочка, з якої відмальовувалась схема, по якій я вишивала...  Довгий шлях цього візерунку до моєї блузи....
Сорочка жіноча з Одещини (Кодимський район), Східне Поділля. Колекція Тетяни та Євгена Причепій авторів книги Вишивка Східного Поділля. Без цієї колекції, її формування і збереження, цей візерунок скоріш за все був би втрачений.


Вивчайте традиційне. Створюйте сучасне. Вікова майстерність виглядає стильно.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар