неділю, 28 травня 2017 р.

Снятинська біла сорочка. Покуття.

Продовження історії сорочки що мене полонила на виставці в муз.Історії України і ідентифікація її можливого походження. Мабуть, можна було б написати ще один допис про те, як важливо зберігати старовинну вишивку і інформацію про місце її знаходження, навіть якщо залишився невеликий фрагмент. Зібрати купу емоційних коментарів....
Ця Снятинська сорочка показала нам гарний урок, як то воно має і може бути. Коли інформація збирається по крихті, з різних джерел завдяки людям, які щиро вюболівають за збереження вишивальної спадщини нашого народу.
Отже, сорочка з виставки в муз.Історії  на якій, на жаль, не зазначено жодної інформації про її походження:




Оздоблення  мережкою і верхоплутом вирізу на пазусі:


Зверніть увагу, на рукаві вишито дві смуги різними візерункам, ширший в верхній частині. Детальніше, вужчий (нижня смуга) візерунок на рукаві:


Світлини цієї сорочки пригадали іншу, вірніше фрагменти вишивки дуже схожого візерунку, який зберігається в фондах муз.І.Гончара




І, на щастя, має атрибутування:


Завдяки   муз.Івана Гончара, Lena Utkina і Ірина Овчиннікова поціновувачам традиційної української вишивки презентуємо схему вишивки до цього візерунку. Техніки  вишивки пряма і коса лічильна (рахункова) гладь, ретязь:




Збережіть інформацію для себе, поширте допис для тих, кому це може бути цікавим. І саме головне - вишийте цей візерунок. А , можливо, він надихне на відтворення іншого, який відгукується в вашому серці. Вишивка не залишає байдужим:


Вдячна всім за ваш внесок в збереження, в  відтворення  нашої унікальної вишивальної спадщини. Натхнення і радості творення!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

6 коментарів:

  1. п.Оля, дякую за поширення української народної вишивки, а також за можливість вивчати українські техніки вишивання, за доступність детальних матеріалів.

    ВідповістиВидалити
  2. Ганна Бусленко4 червня 2017 р. о 01:24

    Таких грошей немає, щоб оцінити достойно Ваш вклад, п.Оля, в таких відкриттях на безмежній царині недосліджених напівзабутих скарбів народної вишивки. Тому від усього серця дякую Вам і Вашим невтомним ручкам.

    ВідповістиВидалити
  3. Неймовірна, космічної краси сорочка! Дякую, пані Ольго, за можливість долучитися і спробувати відтворити.))

    ВідповістиВидалити