середу, 17 травня 2017 р.

Українська вишивка XVIII-XІX ст. Гаптування.

Коли прямо перед собою бачиш вишивку минулих століть, яку не раз зустрічала гортаючи видання, перехоплює подих, правда. Я навіть боялась уявити про таку можливість а ще більше боялась, що вона не збереглась. Збереглась. 
Для мене, діюча до 15 червня виставка Гіпероніми в рамках міжмузейного проекту-діалогу Української та Кримськотатарської культур  в Національному музеї народного декоративного мистецтва, особлива. Надзвичайно важлива, вражаюча, це таїнство і світле свято. Цей діалог - промовистий. Переконайтесь самі. Погляньте. Відчуйте. Коли робила ці світлини - тремтіли руки. Унікальна майстерність, коштовні матеріали Кримськотатарської вишивки




В вітрині старовинна вишивка шовковими та коштовними металевими нитками по серпанку, тонкому домотканному полотні:



Рушник ХІХ ст. Евджияр. По краю текст: Передай, лист, моє вітання! Розажи йому про мене. Чи разом ми будемо на Землі, чи на тому світі зустрінемося ми? Заліка Татли 


Мабуть, цей лист  і є відповідь про символи в вишивці...





Вишивка XVIII ст. Чернігівщини, Київщини, Полтавщини:





Святкуючи день Вишванки, одягаючи на себе вишитий одяг, задумайтесь на хвилинку, пригадайте, яке місце і значення вишивка віками мала для нашого народу. Шануймося, пишаймося бо ми того варті!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

3 коментарі:

  1. Як ніколи актуально... день пам"яті жертв депортації кримських татар... Дякую.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Олю! А я думала, що то фото з Львівського музею. Потрібно заппланувати музейний день. 😉

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це Київ порадував :) Однозначно потрібно! Радію, що музеї хоч по трішки експонують свої зібрання.

      Видалити