пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Приватна колекція старовинного жіночого одягу

Хочу поділитись з вами світлинами  виставки приватної колекції старовинного жіночого одягу пані Ганни Дутчак (м.Умань). Радію коли приватні колекції стають доступні для огляду. Вдячна колекціонерам за збереження рукотворної спадщини.

Безперечно, ця з тих виставок, які вміють створити настрій. Коли простір організований так, ніби ти спілкуєшся з експонатами а не підглядаєш за ними під склом.



Відео з виставки:



Детальний огляд почну з строїв Полісся, зачаровують вони мене своєю графікою:



Та простою і промовистою технікою вишивки заволіканням, затєгане яку вважають однією з найстаіших що наслідує ткання. Часом в одній сорочці ткані візерунки поєднуються з вишитими



Детальніше оздоблення намітки де видно що нитка при вишиванні на початку (чи в кінці) ряду не закріплювалась а просто залишалась вільно спадаючи і збагачуючи декорування. Як вирішити де тут лице а де виворіт :) )


Змережування на рукаві на дві додаткові нитки...  не перестаю надихатись майстерністю: вирізування, пряма лічильна гладь, ретязь, мережка, штапівка, хрестик


Впізнавана гадяцька сорочка з полтавщини з окасамитовою керсеткою і скляним намистом:


Левадка на керсетці вишита шовком кольоровим, врівноважує блискіт намистин:










Стримано і вишукано розсипані зорі-квіти на сорочці з  Сумщини:


Подих захоплює від яскравості квітів на горсетці з Надвірної:


Та червоної вишивки Покуття:



Вишите змережування на подолі сорочки з Крижопільського району (Східне Поділля) мене просто полонило. Покроковий майстер-клас як робити таке змережування знайдете в блозі, початок в дописі тут: 
Шаную майстра, який відтворить цю красу:


Ще пару подолів і кожний з своїм секретом майстерності  :)


Так, вона, двоколірна мережка яку пізніше почали вишивати просто хрестиком:


Чернігівська сорочка. Червоно-білий візерунок ніби перегукується з відомим рушником з Східного Поділля... Зверніть увагу, видно як при вишивці переходила червона нитка між елементами візерунку: 


Хрестик, лиштва, курячий брід. Два кольри:


Натхнення на вишивання, відтворення нашої унікальної вишивальної спадщини.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

6 коментарів:

  1. Дякую, пані Ольго, що показуєте фото з виставок, буває дуже шкода проминати їх через те, що проходять далеко від домівки. Не знала, що ота штука на керсетці називається левадка, таке приємне слово.
    (Мало не забула - шкода, що Ви все рідше показуєте власні рукоділля.)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відгук. Власні рукоділля все відкладаю, вони ж бо нікуди не дінуться, можна й потім показати)) так руки і не доходять :) Блуза вже готова і нової роботи мережкою 50% готово - обов'язково все покажу))

      Видалити
  2. Дуже дякую за чудову екскурсію. Ніби сама походила між такою красою.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за можливість милуватися такою красою. Справжні шедеври. Окрема подяка за коментарі, з яких слово "левадка" відкрило для мене свій зміст

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за Ваш відгук!
      Запрошую до нового сайту https://www.prekrasastudio.com/ там щотиждня з'являються нові дописи, майстер-класи і схеми вишивки.

      Видалити