суботу, 2 грудня 2017 р.

Візерунок штапівкою. Майстер-клас

Сьогодні я відповідаю на запитання, як вишивати штапівкою так, щоб виворіт був ідеальним.

Насправді, я дуже спокійно відношусь до неідеального вивороту. На старовинних сорочках часто майстри ним не переймались, від слова - взагалі. Про рушники, інша мова.
Також, не всі техніки вишивки є двобічними і ідеальний виворіт часто просто неможливий технологічно. Хоча, прагнути зробити його якомога охайніше, то гарний показник майстерності.



Ділюсь вишивальними секретами:
✓ Часто візерунок при вишивці розділяють на частини. Наприклад, спочатку вишивають верхню частину, потім нижню, а не шиють повністю раппорт на всю висоту. 
✓Візерунок відшивають етапами, відшиваючи основу на всю довжину а потім вже повторно проходять по ній дошиваючи необхідні елементи. Саме цей спосіб я показую в відео 🙌



Повертаємось до штапівки. На щастя, ця техніка дозволяє щоб візерунок виглядав ідентично з обох боків. Для прикладу, взяла візерунок з сорочки Східного Поділля з попереднього допису. Головна морока, розкласти процес вишивки на складові так, щоб рух голки був логічний без повторень стібків і переривання нитки. В відео показала один з можливих варіантів. Сама техніка вишивки штапівка (стебнівка) дуже проста. Спробуйте, в вас точно получиться і велика ймовірність, що знайдете для себе інший порядок стібків. За схему окрема подяка Ірина Овчиннікова 


Готові до роботи? Беріть голочку в руки, переглядайте відео скільки разів, скільки необхідно, натискайте на паузу в потрібному місці і вишивайте в радість!
Зауважу, що стібки всі мають бути однакового розміру, в мене на 3 нитки. На фото нижче, вигляд відшивки по етапах... цікаво, чи є таке слово в вишивці чи потрібно використовувати інше? Вигляд з лиця:


 Вигляд з вивороту:

Коли робота завершена з лиця:

І, майже завершена, з вивороту:


Цим легеньким і ніжним візерунком можна прикрасити жіночий і дитячий одяг, предмети домашнього текстилю, будь що на ваш розсуд.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

4 коментарі: