вівторок, 12 грудня 2017 р.

Три сорочки Східного Поділля. Три сорочки як три долі...


Знаєте, я маю щастя бачити багато вишивки. Та є речі які вражають, назавжди залишаються в пам'яті так, що ти їх впізнаєш навіть через роки. Ця сорочка, з приватної колекції Віктора Ющенка, саме з таких:


Зустрілась я її, визираючу зі скрині, на виставці в Мануфактура Outlet Village. Переконана, ця сорочка не залишиться без вашої уваги. Частинка мого серця,  з нею.



Сорочка з Східного Поділля, далі привожу коментар Юрія Мельничука: Цю атрибуцію сорочки із збірки В.Ющенка я подав, коли монтувалась виставка у Музеї голодомору. Подав на основі інформації, що маю точно таку ж сорочку, тільки виношену, і в ній відсутній червоний колір. Сорочка весільна з села Хоменки Шаргородського р-ну і навіть має назву "Дороги до Христа". Маються на увазі, я так гадаю, 13 вертикальних смуг на рукаві. 13 - одне з найщасливіших чисел) у багатьох народів, і пов'язано з місячним календарем. У році ми маємо 12 сонячних і 13 місячних місяців. 


Крій таких сорочок вважається одним із найскладніших в народному одязі, тут рукава без уставок, пришиваються до станка по основі. Якщо ці слова звучать для вас  як шифрограма, а відтворити автентичний крій є бажання - пропоную відеозапис лекції Крій безуставкової сорочки на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/


Вперше бачу такі повздовжні  смуги на всю довжину рукава в традиційній вишивці цього регіону.


Ювелірна чорна вишивка низинкою та рахунковою гладдю, на Східному Поділлі їх  до нині називають низьою та гладьою. А вкраплення червоного кольору додають особливого шарму та шляхетності цій сорочці:



Рукав довершує високий манжет з такими милими кольоровими ґудзичками:


Широка орнаментальна смуга з переду сорочки перегукується з вишивкою на рукаві:


Зараз, я покажу вам ще одну, схожу сорочку яка зберігається в  Ukrainian Museum and Library of Stamford  




На радість, пані Лідія Бебешко саме до неї свого часу розробила схеми вишивки:







Якщо рукав по схемах розкласти з верху до низу буде така черговість:






І ця історія була б не повною, без чоловічої сорочки з с.Стіна, Томашпільського р-ну, Вінницької обл.яка представлена на сайті Кровець


Перша половина ХХ ст.Традиційний крій з манишкою (манішкою) 



Комір - стійка, який перекликається візерунком з манишкою. Ці три сорочки  ще раз показують нам, як один і тей візерунок, може бути присутнім як на чоловічій так і на жіночій сорочці.


І манжет, в усій красі:


Так, по крихітках і по світах збираємо наш спадок... 
Вивчайте традиційне, створюйте сучасне і шануймося, бо ми того варті!


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

ЗберегтиЗберегти

5 коментарів:

  1. Я в захваті! Неймовірна краса! Де б взяти часу, щоб повідшивати побільше такої краси!

    ВідповістиВидалити
  2. Дух захоплює, такі гарні сорочки! Так стримано і прекрасно - нічого зайвого, все виважено. Дякую!

    ВідповістиВидалити
  3. Це сорочка із села Хоменки Шаргородського району. Весільна, і ще й до того ж має назву "Дороги до Христа". По рукаву 13 доріжок вертикальних. 13 - одне з найщасливіших чисел)) В моїй збірці є така сама сорочка, але значно виношена і вишита лише чорними нитками без додавання червоного кольору. Коли її купував, то отримав цю цікаву інформацію про назву і походження.

    ВідповістиВидалити