неділю, 31 серпня 2014 р.

Традиційна вишивка в сучасних аксесуарах. Вишивка ланцюжковим швом, змережування.

Маю обновку! На заміну старого гаманця, пошила новий - для ключів і всіляких потрібностей,  які  завжди губляться в жіночій сумочці. Вишивала на стровинному  цупкому конопляному полотні. Основний візерунок, з рушників Черкащини, шитий ланцюжковим швом:


Одна  з широко відомих і найпростіших технік вишивки, яку добре використовувати на тканинах де важко рахуються ниточки. Вперше вишивала, прокладаючи паралельно два ланюжкові шви:

суботу, 30 серпня 2014 р.

Біла вишивка. Полтавщина

Цю сорочку фотографувала в Опішні. В ній якась особлива  магія.  Зачаровує візерунком, витонченістю, біллю…. і стійким небажанням фотографуватись:


але я вмовляла, маючи намір відтворити по  фото :)

четвер, 21 серпня 2014 р.

Біла вишивка. Жіноча сорочка. Буковина

Часом, коли занадто  багато в житті  подій, вражень, емоцій, кольору… Прагнеш віднайти рівноваги, спокою, початку, чистого листа, білого…


Цю сорочку вполювала на Косівському базарі. Вразила багатством вишивки:

суботу, 16 серпня 2014 р.

Змережування з настилом зі Східного Поділля (Вінничина)

Надзвичайно гарні і трудоємкі техніки вишивки, які приголомшують нас, сучасних, своєю довершеністю… Зразки вишивки по змережуванню можна побачити в книзі Причепіїв "Вишивка Східного Поділля" на ст.284 і вражаюче, розшите складним візерунком в чотири кольора, на ст.278. 
Як зразок  я відшила найпростіші, S-образні мотиви:


виворіт:

середу, 13 серпня 2014 р.

Змережування Східного Поділля. Майстер-клас.

Насамперед, хочу подякувати Ю.Мельничуку за те, що навчив мене цій техніці змережування зокрема і  розмаїттю технік української вишивки вцілому. То ж, в данному майстер-класі, використовую його знання і матеріали. 
Змережування використовують при з'єднанні (зшиванні) різноманітних частин сорочки, практично вона витісняє рубець і збагачує загальний вигляд сорочки своєю подібністю до мережки. В книзі Причепіїв "Вишивка східного Поділля" на ст.283, 301, 302 подані світлини жіночих сорочок, на яких можна побачити цю техніку змережування:


Для змережування використовували грубу лляну  або конопляну нитку, яку перед вживанням навоскували, інколи брали шерсть або заполоч. Брали один колір: червоний, чорний, синій, сирий небілений льон, біль - або ж поєднували кілька вже зазначених кольорів.  Для  майстер-класу я використала нитки типу "Ірис" за №8  і підготувала краї полотен - підрубила. Коли зшивали домотканне полотно по довгому краю, його,  як правило, не зарублювали. Отже, вишивку тримаємо перпендикулярно до себе:
1. Закріпити робочу нитку на першому (лівому) рубці, щільненько затягнувши:

неділю, 10 серпня 2014 р.

Торбина зіллячка. Лиштва, солов'їні вічка

Ця торбинка має свою не маленьку історію, хоч і вишивалась  за чотири дня. Перше, тканина - вставка з подолу старої жіночої сорочки :) Сорочка була спеціально придбана  для того, щоб розібрати і по тканині вишивати. Біле катушкове полотно, без вишивки і ніразу невдівана. А так, як більше ніякого шматочка під руками не було, а вишивати дууууже вже хотілось - от і пішла в хід на пробу:



поруч майстиня збирала чоловічу весільну сорочку от я і перешила візерунок:

понеділок, 4 серпня 2014 р.

Гуцульська поверхниця

Цю сорочку фотографувала в Косові на базарі. Де ж ще можна натрапити на таку :)) Мені більше подобається саме така - розведена червоним, тай ще й висвітлена часом… Помилково вирішила що це низинка, а насправді поверхниця:

неділю, 3 серпня 2014 р.

Метод паркування. Вишивка набируванням

Одна з найлегших технік вишивання - набирування, може, виявитись не такою вже й легкою, якщо взяти одночасно п'ять кольорів в роботу. Щоб не відривати і закріплювати ниточку щоразу при переході кольору, я робила перетяжки з вивороту і з лиця :))
В результаті  склалась така технологія:


візерунок перешивала з фото чоловічої сорочки, зробленого на якомусь з антикварних базарів: