вівторок, 27 вересня 2016 р.

Маю честь, представити свій новий сайт Prekrasa Studio

Чесно, я хвилююсь і довго не наважувалась його показувати. 

Бо з сайтом, виявляється,  як з ремонтом - як тільки його закінчуєш, розумієш що потрібно було зробити по іншому :) Знайомтесь, сайт виглядає так і звати його Prekrasa Studio


Він створений, щоб в одному місці було зручно знайти необхідну інформацію про мої он-лайн курси та майстер класи з традиційної української вишивки і порадувати вас схемами старовинних візерунків з музейних та приватних колекції.

Схеми вишивки в вільному доступі, тобто - безкоштовно

понеділок, 26 вересня 2016 р.

Дитяча вишита сорочечка для маленької кралі.

Чомусь зараз, коли мова заходить про дитячу вишиту сорочечку то для дівчинки, насамперед, вишивають маки, волошки і калину.... щоб було соковито і яскраво.... Або ж прикрашають візерунком з дорослої сорочки. Старовинного дитячого одягу збереглось зовсім мало. Можна сміливо говорити про одиниці. І радість, коли зустрічаєш його збереженим і ще й такий гарний! По дитячому тендітний і вишуканий.  Дівчача сорочечка з фондів улюбленого муз.Гончара. заквітчана барвистими візерунками. Чи зустрічали ви таку вишиту досконалість раніше?
Ця сорочечка була представлена на останній виставці Шедеври української вишивки:

суботу, 24 вересня 2016 р.

Народні витоки Поділля. Вишита сорочка, невідомий шов.

Ця виставка в Національному музеї літератиури України, як зустріч з добрими друзями. Їх знаєш давно і радієш завжди. І  вони дивують  та тішать тебе щирими подарунками,  огортають особливим  теплом. Отже старовинна вишивка Східного Поділля зустрічає святковим дівочим головним убором:
І зачаровує традиційними строями:

четвер, 22 вересня 2016 р.

Два рушника. Приватна колекція.

Інколи, вишивка знаходить мене навіть там, де я не сподівалась її знайти... Хочу  ще раз подякувати власнику цієї колекції за можливість потримати в руках ці неймовірні рушники і за дозвіл опублікувати фото для широкого загалу. Мрію, щоб вони надихнули Вас на створення свого, особливого, найкращого рушника. А ще, маю велике прохання до знавців - хтось зустрічав подібні? Звідки може бути оцей, де мереживо по сітці червоним виповнено? Бо про походження їх, на жаль, нічого не відомо...

Отже, з нього й почнемо. Правда, вражає? 

вівторок, 20 вересня 2016 р.

Майстер-клас по змережуванню Полтавським і Подільським черв'ячком.

Осінь. Час збирати сорочку! 

Мене тішить, що майстрів традиційної української вишивки стає все більше. Ми освоюємо забуті техніки вишивання і з легкістю шиємо верхоплутом, лиштвою чи мережками...

Мабуть, зараз найбільше питання як самотужки зібрати сорочку  )

Вже за годину, Ви освоїте один з найлегших способів змережування Полтавським черв'ячком, а за дві - буде справжнім профі! 




Два майстеркласи традиційної української вишивки  в зручному для Вас форматі. Завдяки яким, Ви легко опануєте техніку змережування деталей крою і будете вільно володіти найпростішими способами змережування.  Ви познайомитесь з Полтавським, Черкаським та Подільським змережуванням черв'ячком і будете ним шити! Навіть без вишивки, зібрана вручну сорочка, виглядає надзвичайно вишукано і стильно.
Щоб придбати відеозапис курсу, просто переходьте по лінку ТУТ

Здійснюйте оплату онлайн  і відразу отримуйте доступ до майстер-класів в форматі PDF та відео.  Навчайтесь в зручний для Вас час  і скільки Вам необхідно. Доступ до навчального відео необмежений ні за кількістю переглядів, ні за часом.

Дякую, що інвестуєте свій час в збереження традиційної української вишививки. Вишивайте в радість!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Полтавський вишитий рушник

Світлини  цього рушника мені надала Гагієва Світлана. Ще один збереженний родинний спадок. Такі речі, мають для мене особливе значення і місце. Вишивала її прабабуся Марія, жила в селі Чернечий Яр, Диканського району Полтавської обл.


Справжній, Полтавський, шитий на домотканному грубому полотні гарусом. Гарус - це така кольорова нитка,  яка добряче вигорає і ще більше пускає колір  при пранні:

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Чоловіча вишита сорочка. Східне Поділля

Цю сорочку фотографувала прямо на хлопчині. За кілька хвилин до його виступу в муз.Гончара. Він ніяковів, але не наважився відмовити. Домовились, що його фотографувати не буду, а тільки сорочку :) ) Отже, до вашої уваги ще один скарб традиційної вишивки Східного Поділля. З його прадавніми геометричними орнаментами, надзвичайною майстерністю вишиття, впізнаваними техніками та колористикою:

Перед сорочки. Лічильна гладь, мережки, виколювання, шиття бісером...

четвер, 8 вересня 2016 р.

Родинний спадок. Старовинна сорочка з Слобожанщини

Сьогодні, ми частіше купуємо старовинну вишиту сорочку з чужої скрині, ніж отримуємо в спадок від своїх бабусь... Тому  радію кожній родинній вишитій реліквії яку змогли вберегти. Тим більше, з таких країв як Харківщина (колишня Слобожанщина). Вдячна пані Тетяна Чорна за дозвіл сфотографувати її родинний спабок і поділитись ним з вами. Почну з манжету, він довершений!


 Вирізування, лиштва, мережки, зубцювання і ювелірні збирки рукава:

понеділок, 5 вересня 2016 р.

Вишивка Східного Поділля з виставки в муз.Гончара "Шедеври української вишивки"

Вихідними ще раз забігала в улюблений музей щоб помилуватись шедеврами української вишивки. Коротеньке відео для тих, хто не зміг її відвідати  - споглядайте, надихайтесь, вишивайте в радість!


Вишивка Східного Поділля: рушники, жіноча сорочка вишита сухозліткою, нафрамниці. І, натхненні неймовірною вишивкою сухозліткою жіночої сорочки:

четвер, 1 вересня 2016 р.

Тільки парижанки і українки уміють так гарно одягатись :)


Ще раз переглянула неймовірно цікаву лекцію-екскурсію по виставці "Благословенна Ураїна". Одяг Полтавщини, Київщини, Чернігівщини, Луганщини - очіпки, детально про корсетки і багато про вишивку, орнаменти, символи....

Оксана Гордієць, мистецтвознавець, науковий співробітник фондів Музею архітектури і побуту України. На моїй пам'яті, фонди цьго музею в такому обсягу демонструвались двічі і обидва рази в 2015р.



Знайдіть 20 хвилин, перегляньте, ви отримаєте багато цікавої інформації, задоволення від красивої української мови, довершеності традиційної вишивки і строїв, та якісного відео від Kozamedia.

Якщо зараз не маєте вільної хвилинки - збережіть для себе, поширте для поціновувачів. 

Долучайтесь до збереження традиційної української вишивки 💙💛


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!