пʼятницю, 28 жовтня 2016 р.

Путильська жіноча сорочка. Приватна колекція Роксоляни Шимчук

Чому Путильська? Бо з Путильського району Чернівецької обл., де тече річка Путила, мальовничі гори з найвищою точкою Буковинських Карпат  і  живуть гуцули. Сорочка першої половини  ХХ століття. Вона як старша сестричка тій дитячій сорочечці з Яремче, така ж яскраво-квіткова:
Загальний вигляд барвистої сорочки:

неділю, 23 жовтня 2016 р.

Заволікання з Поліської намітки. Схема вишивки.

Наше життя зараз занадто швидке і постійно змінюється. А якщо поглянути на сто років назад? Вічність... Та є речі, які мають зміст і зараз, і тоді. Так, ми вже не носимо наміток, не знаємо значення вишитих символів які вивязувала жінка на чолі... Але цей незатійливий візерунок захоплює, його хочеться тримати в руках і поділитись ним зі всім світом:
Схема вишивки, для тих, хто хоче відшити собі цей візерунок, прикрасити ним одяг, чи просто зробити закладинку для книги. Техніка традиційної української вишивки: можна вишити занизуванням, можна заволіканням, можна взяти чисницю на 2 нитки, або на 3.... 

середу, 19 жовтня 2016 р.

Сорочка білим по білому...

У хімії та фізиці відоме таке  явище як адгезія. Це коли два матеріали знаходяться поруч, взаємодіють, поєднуються і створюють одне ціле.... В цій старовинній жіночій сорочці, сфотографованій мною на Андріївському, від часу і майстерності рук що творили  - вишивка і полотно ніби проникли одне в одне.... Саме тей молекулярний контакт, коли взаємодія призводить до винекнення нової сутності: 
Сорочка, ймовірно з Чернігівщини

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Київське Полісся. Жіноча сорочка на Покрову.

Часом, старовинна вишивка має такий загадковий мікс кольорів. 

Залишається здогадуватись, чи від самого початку було використано два: чорний і сивий (сірий).... чи просто нитка була іншої якості і втратила колір. Але це, без сумніву, додає вишивці неймовірного шарму і неповторності. Приватна колекція Олени Скрипки, старовинна жіноча вишита сорочка ймовірно з Іванківського району, Київське Полісся.
Тонке фабричне полотно, вже зібрана машинкою, та й перешита не раз... і ношена багато. І з кольором чорним та сірим загадка. Але ці манжети і ці кольори, просто зачаровують:

четвер, 6 жовтня 2016 р.

Яскраві квіти на дитячій вишитій сорочечці

Знаєте, гарні новини теж самі не ходять :)

До радості про дитячу сорочку з муз.Гончара можна добавити ще неймовірно яскравих барв! З радістю вам представляю ще одну, любязно надану пані Alla Matviienko. Ця сорочка від бабусі з села біля Яремче, Івано-Франківська обл.... 
Для мене такі речі мають особливе значення, кожна як скарб. Вони вібрали в себе і традицію, і майстерність, і тепло рук та частинку серця того хто їх творив...



Почала зі спинки. Так, саме там розміщується ця квіткова галявинка :)

неділю, 2 жовтня 2016 р.

Приватна колекція Роксоляни Шимчук

За 6 років бачила багато виставок, приватних і музейних колекцій, антикварних ринків а розгубилась мабуть, вперше... Вперше бачу таку кіськість старожитностей експонованих так щільно в просторі. Затамовуєш подих, бо ніби потрапляєш в скарбницю і  вже не до фотокамери....  Етно-галерея Роксоляни Шимчук: