середу, 13 серпня 2014 р.

Змережування Східного Поділля. Майстер-клас.

Насамперед, хочу подякувати Ю.Мельничуку за те, що навчив мене цій техніці змережування зокрема і  розмаїттю технік української вишивки вцілому. То ж, в данному майстер-класі, використовую його знання і матеріали. 
Змережування використовують при з'єднанні (зшиванні) різноманітних частин сорочки, практично вона витісняє рубець і збагачує загальний вигляд сорочки своєю подібністю до мережки. В книзі Причепіїв "Вишивка східного Поділля" на ст.283, 301, 302 подані світлини жіночих сорочок, на яких можна побачити цю техніку змережування:


Для змережування використовували грубу лляну  або конопляну нитку, яку перед вживанням навоскували, інколи брали шерсть або заполоч. Брали один колір: червоний, чорний, синій, сирий небілений льон, біль - або ж поєднували кілька вже зазначених кольорів.  Для  майстер-класу я використала нитки типу "Ірис" за №8  і підготувала краї полотен - підрубила. Коли зшивали домотканне полотно по довгому краю, його,  як правило, не зарублювали. Отже, вишивку тримаємо перпендикулярно до себе:
1. Закріпити робочу нитку на першому (лівому) рубці, щільненько затягнувши:

 

2. Паралельно, навпроти закріпу, закіплюєм робочу нитку на протилежному (правому) рубці, залишивши простір на розшивку - залежить від товщини нитки і бажаної щільності змережування. В мене довжини нитки між рубцями 5-6мм., відповідно і ширина змережування така ж :
 

3. Ще раз повторюємо стібок в те й же прокол тканини і затягуємо ниточку:
 

4. Робимо петельку на нитці, що є паралельно закріпленою між рубцями:
 

5. Робимо ще одну петельку поруч:
 

Ці дві петельки в результаті утворюють "квадратик"  якими і твориться змережування. Тобто, ритм вишивки наступний: після кожного подвійного закріплення нитки на рубцю - вяжеться "квадратик". Від кількості квадратиків на нитці залежить ширина розшивки (довша нитка - більше квадратиків - ширше змережування))

6. Щоб продовжити далі,  на першому (лівому) рубці, відступаємо кілька ниток (я пропускала три) від першого закріплення і робимо наступне закріплення, як в п.2:
 

7. І повторюємо стібочок, як в п.3:
 

8. Далі вяжемо "квадратик" петельками повторюючи п.4-5 на вільній нитці між першим "квадратиком" і першим закріпленням на другому (правому) рубці і знову робимо подвійне закріплення як в п.3 на правому рубці:
 

На фото 16 добре видно вільну нитку  (вказано червоної стрілочкою))) на якій зараз, після подвійного закріплення на правому рубці, потрібно вязати черговий "квадратик", як в п.4-5. Потім робити подвійне закріплення нитки на лівому рубці, як в  п.6-7. 

Ось і вся премудрість: чергуємо п.4-5 з п.2-3, іншими словами - чергуємо подвійне закріплення нитки на рубцях з вивязуванням "квадратика" :)))
Якщо зовсім без слів а лише фото, то продовжуємо так:




З вивороту змережування має такий вигляд:
Сподіваюсь, що і опису і фото вистачило для розуміння процесу :)))
В наступному майстер-класі покажу як чергувати кольори в данному змережуванні і як по змережуванні вишивати настилом. Продовження ТУТ і ТУТ

Використані матеріали: О.Кулич-Стахурська "Мистецтво Української вишивки";  Тетяна та Євгеній Причепій "Вишивка Східного Поділля"; Т.Дяків-Оніл "Українські стіби"; матеріали Ю.Мельничука.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

20 коментарів:

  1. Дякую, Олю! Все дуже докладно і зрозуміло! І неймовірно гарно! Неоціненні знання... ще раз дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, дуже приємно :)))
    Майте пользу!

    ВідповістиВидалити
  3. Велике дякую за супер зрозумілий майстер клас!

    ВідповістиВидалити
  4. Олю, супер!! Робота проведена Вами неймовірна!!! Уже знаю, чим займусь у відпустці ))) Дякую!

    ВідповістиВидалити
  5. Олю, чудовий майстер-клас, все зрозуміло! Дякую Вам )

    ВідповістиВидалити
  6. Ой! Скільки відгуків, дуже приємно :)))
    Рада, що получилось. Переймалась як його все описати, щоб було зрозуміло і щоб неперевантажити описами і лишніми фото.
    Вишивайте з задоволенням!

    ВідповістиВидалити
  7. Щиро дякую - все зрозум1ло !!! Просто 1 ясно

    ВідповістиВидалити
  8. http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum/31-986-1 :) Дякую від чисельної аудиторії нашого форуму!

    ВідповістиВидалити
  9. Легких стібочків і найкращих вишиванок!

    ВідповістиВидалити
  10. приєднуюсь до вдячних слів! дуже зрозумілий МК. і дуже корисний. також велике дякую за всю підбірочку по українським технікам. (взяла собі на замітку і працюю з тим)

    ВідповістиВидалити
  11. А можна такий майстер клас по полтавському червячку, настільки детальний, бо в Олени Д. не можу розібратись з одним накидом, а той що є за посиланням не відкривається. ((

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за цікавість. В планах є зробити відео ;) шукаю для цього час))

      Видалити
  12. ГАЛИНА БЕНКАЛОВИЧ: 23.08.2019 ДУЖЕ ДЯКУЮ ЗА ПРЕКРАСНИЙ майстерклас

    ВідповістиВидалити