суботу, 25 червня 2016 р.

Верхоплут. Поділ Полтавської сорочки.

Буває, що якийсь візерунок не дає спокою допоки ти його не відшиєш, хоч невеличкий зразочок… Саме така історія з цим верхоплутовим подолом. Мало того, що мені край як тягнуло його вишити. Та ще й вишити так, щоб виворіт був ідеальний! Не можна залишати для історії відроджений візерунок без ідеального вивороту)))  Чисницю взяла на дві нитки, бо конопляне полотно по якому шила доволі грубе. І вишивальна нитка під стан йому. Люблю такі рел'єфні вишивання:
І власне, сам виворіт:

В оригіналі, на сорочці якій вже 100 років, чисниця вишита на 3 нитки, домотканне конопляне полотно, заполоч і чорний колір вишивки…. 

середу, 22 червня 2016 р.

Вишита сорочка, уставки, пухлики… літо :)))

Спекотно. Хочется білого кольору. Ніби він принесе прохолоду…
Сьогодні додам світлин впольованих старожитностей на Андріївському спуску в День Києва. Ошатні, вишукані, святкові, буденні  сорочки. Полтавські, Чернігівські….  Вірніше, уставки на рукавах вишитих сорочок, змережування, пухлики, вирізування...  Майте натхнення та радість творити свої власні!


Звернули увагу як пришита уставка? Погляньте ближче!

понеділок, 13 червня 2016 р.

Яскрава сорочка Буковини

Сьогодні знову літечко засумувало. То ж додам квіткових барв ;) )) Путильська жіноча сорочка, Чернівецька обл. Вполювала її на Андріївському на  День Києва. От люблю я там прогулюватись з фотоапаратом в святкові дні! І людей цікавих зустрінеш і сорочку гарну пригледиш. Правда ж вражаюче?


Одна з улюблених технік вишивки - колодочки, лічильна гладь. Вся сорочка:

вівторок, 7 червня 2016 р.

Літня сукна з вишивкою. Щоденник вишивки. Сторінка 1.

На літо хотілось чогось такого яскравого, як Зозулинецькі сорочки мальвані колодочками. Я розповідала про цю ідею всім, хто терпляче мене слухав, носилась з нею як з писаною торбою, уявляла, та що там уявляла - бачила вже ті кольорові квіти на своїй сукні )))  Сукня  планувалась буденною, без претензій на вишуканість і сучасну нашу вишивальну моду.... Головна вимога - практично, комфортно, стильно і з гармонічним та доречним візерунком в традиційній Українській техніці вишивки. Придбала Глухівський льон і вже смакувала як  на ньому гарно будуть виглядати підібрані кольори… Не так сталось як гадалось.  Розгорнула перед роботою полотно, і зрозуміла, що це буде вишивка білим...




Та сама історія і з візерунком: вибирала, замовляла схему, відмальовувала сама з фото, відшивала зразки, починала вишивати… торочила і бралась за інший. Поки, в котре, не потримала в руках старовинну сорочку з колекції Видимо не видимо. Поклала її на коліна, взяла голку, заправила першу нитку що потрапила під руки і, без всіляких схем, дивлячись на першоджерело, почала вишивати начисто…  мабуть, саме так і перешивались ці візерунки століттями...

неділю, 5 червня 2016 р.

Чернігівська сорочка

Колись, на свій сором, я була переконана, що українська вишита сорочка це трояндочки хрестиком на весь рукав, або полуниці…. чомусь саме їх вишивали на початку минулого століття на Черкащині. 
Зараз, я з радістю зустрічаю  старовинні сорочки різних регіонів України і дякую за те, що можу ними милуватися. З шаною схиляюсь над майстерністю рук,  які їх  творили. Кожна сорочка, як витвір мистецтва. І не важливо, буденна вона чи святкова. Всі фото зроблені мною за останній місяць на відкритих заходах улюбленого  муз.Гончара
Чернігівська сорочка, яка вона є. Ця, на тонкому домотканному полотні, найбагатше вишита...


 Зверніть увагу на хрестики чорним кольором, здалеку видається вирізуванням: