понеділок, 22 січня 2018 р.

Ще одна антикварна книга: Hutsul embroidery from the Transcarpatian region of Ukraine, Bill/Vasyl Jula


Підкарпатська вишивка. Гуцульщина, низинка. Знову вітання з  минулого століття. Це антикварне видання приніс фейсбук зі сторінки William Jula , відомостей де  і коли була видана книга не має. Але з впевненістю можна сказати,  що вже після зазначеного в попередньому дописі видання 1926р. в Празі. Бо кольорові аркуші  останнього долучені до нього. 


Прийшла думка, що ми добрались того часу, коли виринають із забуття невідомі видання, а з часом і колекції традиційного одягу та вишивки. Вони мають що нам сказати і вже є ті, хто може їх почути. Для нас, сучасних, в кого в серці живе глибока шана до рукотворних традицій.


Вступне слово, перекладу на сучасну українську: Підкарпатська вишивка, як на чоловічих, так і на жіночих сорочках не виготовлялась за гроші для інших. Русинки вишивали для себе, своєму милому або на своє дитя. Це було причиною чому в підкарпатській вишивці відображаєьться душа народу, в ній внутрішнє багатство, в ній виливається художнє чуття століттями вложене... 


Про таке ставлення до вишивки чула і сьогодні. Розумію, можна заперечити, що це не має ніякого наукового підґрунтя і схоже на всілякі забобони... тут кожний для себе вирішує сам. Хочу лише звернути увагу, як важливо було автору зазанчити це,  коли він писав свою книгу. Далі, просто розміщую фото сторінок по порядку:



































Про видання 1926р. Селянське мистецтво Підкарпатської Русі  можна почитати та скачати тут https://prekrasa-studio.blogspot.com/2018/01/1926.html 


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!


Немає коментарів:

Дописати коментар