вівторок, 22 серпня 2017 р.

Майстер-клас з вишивки: Зубцювання по готовому рубцю.

Той момент, коли вишивка готова, все добре але чогось, ніби, не вистачає )) 

Відоме вам таке відчуття?
От і мені видалось що просто підрублений край добре, але можна краще. Від початку, хотіла просто відшити старовинний зразок. Спочатку додала до візерунку смужку ретязя а потім постало питання до краю, бо щільно зашита височенька смуга мережки, робила його, ніби не закінченим. Правда ж, тут явно щось потрібно робити? :)



Обметування краю, в усіх його варіантах виглядало не доречним. Зубцювання, в класичному розумінні,  варто було б, зробити до підгину мережкою. Залишалось креативити :)  Отже, спочатку по ребру підгину я витягнула ниточку, якщо полотно дрібного переплетіння, можна витягнути кілька:


Так буде легше рахувати нитки полотна і додасть трішки ажуру. Саме трішки, мені було і потрібно, бо класичне зубцювання дає добре виражені зубчики а мені не хотілось, щоб вони відволікали на себе увагу від основного візерунку.


Далі,  по цій лінії, де щойно витягнула нитку полотна, вишиваю найпростішу мережку прутик. Стібок на три нитки полотна роблю так, щоб він співпадав з стібками мережки нижнього ряду. Лице:


Виворіт:


Протягую голку і получається ось така конструкція, лице:


Наступний крок: вколюю голку по діагоналі в місце, де починався попередній стібок, проводячи її між тканинами так, щоб вона не проколюючи тканину з вивороту визирнула на лиці за 3 нитки полотна від краю рубця і чітко на довжину (3 нитки) попереднього верхнього стібка: 



Коли описую процес вишивки, то це  виглядає як геометрична задача)) Насправді все дуже просто, спробуйте, у вас обов'язково получиться! Після попереднього довгого опису у вас має вийти ось такий результат:



Далі повторювати ці два стібки і легко  рухатись далі до завершення роботи. Основне, в цьому креативі: не проколювати рубець повністю, а робити горизонтальні стібки на місці витягнутої нитки і в середині нього по діагоналі виколювати на лице. Тоді він матиме, я вирішила, вишуканий вигляд. А ви як вважаєте? Погляньте на готовий край,  тут видно і з лиця, і з вивороту:



Надихайтесь і творіть свою, найкращу вишиту сорочку для себе і своїх найрідніших. Скоро осінь, час навчатись нового і неодмінно гарного ❤️



Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!




14 коментарів:

  1. Це як коштовна річ, яку твориш і любуєшся... І насправді коштовна ❤

    ВідповістиВидалити
  2. Наталя Грицишин26 серпня 2017 р. о 06:26

    Щиро вдячна за такий подарунок!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вишивайте на радість! Так швиденько можна оздобити вже готову річ 😊 головне, щоб рубчик був рівненький ))

      Видалити
  3. Очень интересно получилось, спасибо за МК!

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую за майстер-клас! Дуже гарний та нiжний край одежини вийшов. Робити не складно, а яка краса!

    ВідповістиВидалити