суботу, 26 серпня 2017 р.

Серпанковий стрій, вікова майстерність.

Унікальний старовинний одяг українок.

Музейні експонати як світ що за вікном. Він такий що хочеться до нього доторкнутись, поглянути на виворіт, порахувати ниточки, посмакувати віковою майстерністю. Майстри мене розуміють :) Ціную кожну мить, коли зустрічаюсь з рукотворною спадщиною нашого народу і неймовірну тішусь можливості розгледіти найдрібніші деталі.


Сьогоднішні фото з фондів Національного музею українського декоративного мистецтва, старовинний серпанковий стрій і намітка. Серпанок це тонка, досить розріджена   тканина яку можна вважати прототипом сучасних фатину, вуалі, марлі. Це виключно жіноча тканина. Її використовували під час весільних і поховальних обрядів, релігійних свят, при пологах, у перший день жнив, обдаровували рідних. На початку ХХ століття ніде на території України, крім історичної Волині, серпанку вже не виготовляли. На сьогодні в Радивилові відродили виготовленння серпанку. Погляньте як виглядає старовинний лляний серпанок якому понад 100 років, фото подолу:




На фото добре видно яке прозоре переплетіння білого полотна і як заткано візерунок червоним.. до речі, його легко можна повторити  в вишивці, швом заволікання який на Волині називали затєгане. Оздоблення  рукава розміщене ближче до манжету:


Намітка з Рівненської обл.:


До речі, це один з перших візерунків який я вишивала традиційними техніками... так приємно його зустрічати на автентичних речах минулих століть. Зверніть увагу як оздоблено край намітки:


Вишивка на чолі, яка розміщується по середині довгого краю намітки. При її вивязуванні, цей візерунок прикрашає чоло жінки. Часто, на чоло вишивали два різних візерунка. Таким чином, одягаючи на інший край, виглядало як в новій :)



Більше фото одягу з Полісся можна побачити ТУТ і ТУТ

Вивчайте традиційне, творіть сучасне!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

4 коментарі:

  1. Щиро вдячна за Вашу працю, за можливість бачити ці унікальні речі. Як ковток джерельної води!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже приумно було подивитись цi старовиннi вироби - це не сучасне, до якого не дуже лежить душа. Хочу навчитись старовинних стiбкiв, вишивати гарнi речi та носити iз задоволенням! Дякую за гарну статтю!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відгук. Дуже приємно.
      Навчитись вишивати старовинними швами не складно, правда. Особливо коли до цього є велике бажання. Бажаю Вам втілити свою мрію і навчитись вишивати!

      Видалити