неділю, 20 листопада 2011 р.

Закріплення робочої нитки. Майстер-клас

Я накопала  пять основних варіантів закріплення нитки, можливе їх поєднання  або ж "варіанти на тему". Який саме використовувати - залежить від подальшої техніки вишивання, ниток, тканини і, власне, вподобань майстрині.
В вишиванні для закріплення робочої нитки, як правило,  НЕ використовують вузлик. 

Можливі варіанти: 
1. Залишити вільно кілька сантиметрів незакріпленої нитки на виворотній стороні роботи , так щоб потім можна було цей "хвостик" заправити в голку і зашити, ніби заховати, кількома стібками в готовій вишивці (напр.: після закінчення вишивання певного елементу);
2.  Закріпти робочу нитку стібком за кілька ниток тканини, залишивши "хвостик", в залежності від подальшої техніки вишивання, або з лиця або на вивороті - щоб при подальшій роботі його зашити, закрити вишивкою. Послідовність на фото.  Паралельно показую два варіанти, коли "хвостик" залишається з виворотньої або з лицевої сторони  (синя і червона нитки).  Вигляд з однієї сторони:







а це вигляд з іншої сторони:


3. За допомогою петельки. Цей варіант можливий коли вишивається візерунок парною кількість ниток. Слід зауважити, що при такому варіанті закріплення, робочі нитки лягають на полотно НЕ гладко, тому що їх кручення буде в різному напрямку. Особливо це добре видно коли вишивається добре крученою ниткою.  Зложити нитку в двоє (або кілька ниток), складені кінці затягнути у вушко голки: 
зробити прокол в тканині, протягнути нитку,  залишивши петельку і, зробивши перший стібок через кілька ниток тканини (виколовши голку назад), протягнути нитку з голкою через цю петельку:


фото з іншої сторони:


4. Робимо два-три  стібки, які потім перекриваються (закриваються) вишивкою, наприклад, гладдю. Фото обох сторін:


5. Робимо стібок за кілька ниток, протягуємо нитку, залишивши "хвостик". Потім, повторним стібком, притискаєто його до поверхності тканини:









                                                         Фото іншої сторони:



Спеціально не акцентувала увагу на сторонах вишивки - лицева чи виворіт, - одна, інша сторона. Кожна майстриня сама визначить як їй зручніше вишивати, на яку сторону дивитись, а яка буде зворотньою, зразу вишивати з лиця чи перевернути роботу після закріплення з вивороту на лице....

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою  від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар