четвер, 4 грудня 2014 р.

МК від Уляни Опанович - перемітковий або волоський шов.

Радію таким якісним майстер-класам з української традиційної вишивки, як коштовним подарункам. Зберігаю тут для себе і для вас.

                                         МК Перемітковий або волоський шов
Показаний перемітковий шов з поворотами. Він відноситься до категорії двосторонніх швів, виконується в два етапи - спочатку косі стібки в один бік, а потім прямі - в інший. В результаті виходять зубчики. Шов, виконаний вовняними нитками, виходить достатньо об"ємним.
Якщо модуль 2х2 нитки, то називається перемітковий шов, якшо 3х3 нитки, то волоський. Цим швом оздоблювали краї хусток і переміток, а також використовували на подільських рушниках.
Крок 1. Закріплюємо робочу нитку. Беремо чисницю 3*3 нитки полотна і починаємо виконувати стібки зліва направо, починаючи з лівого нижнього кутка.


Крок 2. Хвостик нитки ховаємо на звороті, підтримуючи його пальцем.

Крок 3. Шиємо потрібну кількість косих стібків (таких самих, як для хрестика)

Крок 4. Коли потрібно виконати зовнішній поворот, останній стібок робимо не по діагоналі, як попередні рази, а робимо виколювання по прямій - знизу вверх і виколюємо по діагоналі справа наліво (дивіться на голку). Тим самим, ми виколюємося в початковій точці нової лінії.
Крок 5. У нас з"явилася така собі гусяча лапа  \|/ Пряма лінія тут - лінія закриваючого стібка для переміткового шва, яка виконується при повертанні назад. А ми тут зробили таку хитрість, що один зубчик у нас уже готовий)
Крок 6. Виконуємо далі потрібну кількість стібків, поки не настане час робити внутрішній поворот. Останній стібок тут робимо по діагоналі, як зазвичай, але виколюємо голку в нижню ліву точку початки стібка, звідки він починався.
Крок 7. Знову робимо прямий стібок, виколючи голку знову в ту саму точку

Крок 8. А тепер уже починаємо робити звичні косі стібки.
 Крок 9. Тут перевернуте фото, але має бути зрозуміло. З цієї фотографії починаються зворотні кроки - закриваємо шов, щоб у нас вийшли зубчики.
 Крок 10. Робимо останній стібок по діагоналі і виколюємо вверх, отримуємо прямий стібок.
Крок 11. Шлях назад полягає в прямих стібках, які будуть з"єднювати між собою косі стібки.
Крок 12. Шов повністю двосторонній, бачимо, чи косий стібок при поверненні співпадає з косим стібком першого етапу.
Крок 13. Поступово доходимо до внутрішнього повороту. Останній косий стібок.
 Крок 14. Далі треба зробити прямий стібок, виколюючи голку в вихідну точку.
Крок 15. І ще раз, тільки під кутом 90 градусів, переходимо на іншу лінію. Знову отримуємо гусячу лапку, внутрішню.
Крок 16. Для зовнішнього повороту після прямого стібка витикаємо голку по діагоналі (прямий стібок у нас уже зроблений, коли йшли по першому етапу) і далі робимо прямі стібки. Знову отримуємо гусячу лапку, але вже зовнішню. На правій частині фото видно закритий шов.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар