суботу, 4 квітня 2015 р.

Подарунок з Риги. Латвія

Міста, які ти зустрічаєш, немов люди, що стрічаються на твоєму шляху. Хтось зустрічає тебе щиро, з  радістю і відкритим серцем. Від когось хочеться хутко втікати і, як найдалі. До когось прислухатись. Десь заблукатись. Когось смакувати. Просто бути…..  Рига - місто, яке довго приглядалось до мене а я до нього. Бентежило своєю прохолодою і стриманістю а потім, відкрилось і пригорнулось затишком літа. Тепер маю звідти подарунок на згадку:


Вишита закладинка до книги. Цікаво, що латвійська вишивка дуже схожа до української. Ще один привід подумати про нашу історію….  Прадавня техніка вишивання, що  наслідує ткання - занизування. Цікаво, як вона назиається латвійською?

Вишивка двостороння і виконана бездоганно:

В візерунку зашиті  споконвічні  знаки і сакральні символи:

Юміс - знак землі, плодоріддя, достатку.  Він був обов'язковим в приданому нареченої.  Та Хрест Хрестів - його ще називають  Хрест Мари (Матері), який тісно пов'язаний з вогнем, домом і плодючістю. Його наносили на хліб, перед тим,  як садовити в піч….  Знак, який несе в собі  благословення і замкнутісь, досконалість і  жертовність, життя і смерть. Дуже цікаве трактування прадавніх знаків латвійцями почитати  ТУТ і ТУТ


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар