понеділок, 5 жовтня 2015 р.

Ткала крайку :))

Насправді, тільки навчаюсь ще й цього ремесла. Кілька днів тому вперше ткала на бердичку  з іглицею, а сьогодні закріплювала науку. Домашнє завдання. Підбирала-рахувала нитки. Добирала кольори і експерементувала- як то буде вовна з льоном… Що можу сказати, в цій справі, як і в вишивці та гончарстві,  результат залежить і від добротності та якості інструментів, і від матеріалів, і, звісно від майстерності:


Основа - вовняні нитки, звичайна пряжа для вязання. Як виявилось, занадто тонка для ткання. Все ж, варто використовувати більш товщу і менш еластичну нитку . Бо ж основою творять візерунок. Навіть, такий простий смугастий,  як у мене, вимагає правильної вовни :)) З підканням простіше, воно менш вибагливе і майже зовсім не помітне, хіба що прискіпливо поглянути на ребро крайки. Думаю, що нитка підкання має бути міцною і, можливо, трішки товщою за основу…. ну і добре було б, щоб тримала форму.



Крайка вийшла далека від ідеалу :)) Все вказує на першу ручну роботу.  Шириина гуляє від 2 до 2,5 см. на довжині 64 см. і 44 нитках основи. Як оздоблювати краї ще не знаю, але маю надію навчитись, бо це вже друга крайка в моїй колекції яка потребує закінчення :))) І ще одне народне ремесло, яке мені додає радості у житті. 


Cхеми, по яких можна виткати найпростіші набірні крайки (полотняного переплетіння). Знайшла в інтернеті цю таблицю з  видання 1923 року, Pitman Tablet Weaving.


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар