неділю, 11 жовтня 2015 р.

Сорочка Гетьманівни. Вишита сорочка видатних особистостей.

В Києві, в муз.Гетьманства зберігається сорочка доньки Гетьмана Павла Скоропадського - Єлизавети, Скоропадська Єлисавета Павлівна.  Спочатку, як вишивальниця, я захопилась сорочкою а потім біографією Гетьманівни. Частково збереглись її нотатки в родинному архіві:
"В душі мусить бути простір, в ній думки мусять кружляти як вітер у чистім полі. Люди відчиняють вікна в домах, щоб пустити в них чисте повітря й сонце. Так і душа мусить бути відчинена для повітря й сонця і в ній не має бути хворобливих, зачинених місць. Бо це є отрута для душі й несе їй загибель."


 Сорочка дуже делікатної роботи, на тонкому фабричному полотні, щедро шита лиштвою і мережками:



Я не знайшла, чи цю сорочку Елизавета Скоропадська вишивала сама. Є відомості, що вона була вправною вишивальницею і навіть,  деякий час, вишивала для угорської фірми національні орнаменти на блузках….  
Для мене, цей музейний експонат є ще одним підтвердженням, що традиційна вишивка для українок, як простих селянок так і знатного роду, була чимось особливим, чимось значно більшим від нашого сучасного розуміння hobby...


До речі, в Вікіпедії  про доньку Гетьмана - Елизавету Павлівну лише кілька рядків… Найцікавіший матеріал змогла відшукати за посиланням на сайті Національний Альянс


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар