понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Вишиваю...

Знову вишиваю. Давненько щось не брала до рук голки. А тут, ткала чергову крайку, надивилась на вовну і, взялась за роботу. Знайшла шмат грубого конопляного полотна, купленого за нагодою і збереженого в закромах. Вибрала розмашистий візерунок.  Неодмінно хотілось з S-мотивами. І щоб автентичний. Дякую за схему Lidiya Bebeshko Art, яка дозволила швиденько взятись за втілення задуманого:


Техніка вишивки  притаманна Східному і Західному Поділлю, зустрічається на Покутті, Буковині, Гуцульщині. Шиється легко, як ллється гарна пісня :))) І, традиційно, має кілька назв залежно від місцевості, розміщення візерунка на виробі,  особливостей виконання… Я сфотографувала виворіт своєї вишивки:


І, щоб не сильно кидали в мене тапками за "неправильну" назву цього скромного шва цитую класиків. Спеціально даю посилання на книги де присутні і опис, і фото  (зображення)  шва, бо лише з описом взагалі халепа.
Отже:
1. Ірина Свйонтек, "Покутські вишивки Прикарпаття", Альбом 1:
Гладь лічильна розріджена двобічна, або КАФАСОР ("морщінка")
… Для вишиття "морщінок" використовували гладь лічильну розріджену двобічну, або "кафасор", яка відрізняється від однобічної переходом від стібка до стібка зі споду не вертикально, а діагонально. 
Розріджена гладь тому, що вишивали на досить дрібнотканому полотні грубими вовняними нитками з розрахунку- три нитки горизонтальні через дві нитки вертикальні…. ст.255-256
2. Покусінські, "Борщівська народна сорочка":
Поверхниця - кафасор
… Дуже часто шов поверхниця - кафасор називали "поверхницею", бо, загалом, не розрізняли їх. Проте різниця між цими швами очевидна і визначається по виворотній його сторіні: на виворітному боці вишивки поверхницею-кафасор утворювався густий настил із косих переходів нитки від одного стібка до іншого, а в поверхниці ці переходи були маленькими вертикальними стібками. ст.40-41
3. О. Кулич-Стахурська, "Мистецтво Української вишивки":
Морщінка
…Усі стіби з лицевого боку кладуть горизонтально, а з вивороту - по-різному, тому що виконують її різними техніками. Найпоширеніша техніка "поверхниця". Інший спосіб - "позадголку" поширений на Буковині. Тут, а також на Західному Поділлі, Покутті, Гуцульщині, морщінку виконують технікою "човником". В районі Гусятина, Борщева, Заліщик вишивають морщінку технікою "підшнурком"..ст.48-49
4.Т.Дяків, "Українські сьтіби"
Поверхниця-морщінка
…Називають це поверхницею, на відміну від низзі. Цю техніку стрічається також на сорочках з Буковини, де звуть її морщінка.

Думаю, цитат і назв досить:))) Лиш хочу додати, що лицевий  горизонтальний стібок може бути на 2-3-4 нитки, в залежності від полотна, вишивальної нитки, творчого задуму і локальної традиції:)))
Вишивайте з задоволенням!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

11 коментарів:

  1. Цвет красивый, сочный! Будет что-то необыкновенное!

    ВідповістиВидалити
  2. Глянула на фото і подумала, що нарешті бачу зблизька кафасор, а прочитала - а підписано, що "поверхниця".Я кісь сумніви мучають.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ірина Овчиннікова26 жовтня 2015 р. о 03:45

      Так це ж просто дві назви однієї техніки... :)

      Видалити
  3. Я теж тими сумнівами мучаюсь, особливо коли один шов має кілька назв :)))
    Ви праві, цю техніку теж називають "кафасор". Дякую за уточнення. Зараз сфотографую виворіт і напишу де, в яких книжках і як цей скромний шов називається :))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олечко, я ні в якому разі не хотіла Вас образити своїм коментарем, бо з Вашого блогу дуже багато сама вчуся.Просто хотіла розібратися)))Дякую за пояснення!!!!!

      Видалити
    2. Навіть думки ображатись не було. Чесно. Спонукало достати купу книжок і ще раз уважно перечитати. Розширити допис так, щоб дійсно було можна розібратись.
      Я сама в назвах швів часом блукаю. Після кількох недорозумінь - дуже обережна, враховуючи їх різнобарв'я і широту трактування у відкритих джерелах. А якщо ще добавити особисте творче бачення майстрів з усієї Україи…. :)))

      Видалити
  4. Кафасор, морщинка... поверхниця, човником.
    Я цього літа нарешті зрозуміла що в цих 4-х назва 2 стиля вишивці =). Теж опанувала.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, з назвами бувають сюрпризи :)))
      Я опанувала давненько, а от до втіленя в виробі тільки зараз черга дійшла:))

      Видалити