середу, 30 грудня 2015 р.

З Новим Роком. Happy New Year !

Вітаю з Новим Роком та Різдвом Христовим! Бажаю всім міцного здоров'я, щастя і радості. Теплого дому і родинного затишку. Здійснення мрій. Миру Україні і кожному серцю!

неділю, 27 грудня 2015 р.

Набирування. Така як ця, буває раз на п'ять років...

Якщо перефразувати відому пісню, то буде про те, як часто  зустрічаються мені старовинні чоловічі сорочки вишиті традиційними швами. Першу, зустріла в 2010 році на Країні Мрій. З якого регіону походить - для мене залишилось тайною, буду рада  коли хтось зможе ідентифікувати. На фото, щедро вишита пазуха чоловічої сорочки. Olga Tkachyk  повідомила що так вишивали в селі Нова Кам'янка, Жовківського району, Львівської обл.,  між Розточчям і Сокальщиною

Другу, схожу, зустріла нещодавно на сторінці Андрія Паславського в Facebook. Чоловіча сорочка, Мельниця-Подільська, Борщівський район:

суботу, 19 грудня 2015 р.

Подарунок для себе і, сподіваюсь, для вас!

В день Святого Миколая.

Упорядкувала сторінку майстер-класів по українській традиційні вишивці: свої та любязно розміщені в інтернеті вишивальницями і вишивальниками.
Поруч з кожним фото є лінк на сторінку майстра де описано сам майстер клас. Назву шва та ім'я майстра, наводжу згідно інформації поданої майстром. Загалом, трохи більше 50 майстер-класів від майже 10 майстрів. 
Від закріплення нитки, до мережок і розшивок….



Вдалого вишивання і легкого освоєння традиційної української вишивки! Майте користь і вишивайте в радість! Щедрих подарунків від Святого Миколая та долі і здійснення мрій!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

пʼятницю, 18 грудня 2015 р.

Гаптована золотом

Церковна вишивка. Про неї знаю зовсім мало. В одній з книг середини минулого століття зустріла інформацію, що в  фондах музею-заповідника Києво-Печерська Лара зберігається (чи зберігалась, Бог його тепер знає..) унікальна церковна вишивка 16-18 століття. Сподіваюсь, буде колись нагода поглянути на ті  раритети… А поки, на диво, для мене іспанська церковна вишивка виявилась більш доступною для споглядання, починаючи з 18 ст. …


Незважаючи на скло, за яким ховались експонати, хотілось розглянути всі деталі, підгледіти таємниці стібочків, кріплення…

суботу, 12 грудня 2015 р.

Вишивка Східного Поділля. Одна виставка

Коли на вулиці зовсім непривітно, хочеться залишитись вдома, випити запашного травяного чаю з улюбленої гляняної чашки, загорнутись в теплу ковдру і споглядати красу, ховаючись від будення. Переглядаю фотоархіви, перебираю спогади, завше знаходжу щось нове і радію знайомому… Смакую деталі виставки в Вінницькому обласному центрі народної творчості...
Чоловіча сорочка, низь, верхоплут, патріотичні кольори і впізнавана майстерність подільських вишивальниць (і вишивальників))


Розкішні манжети жіночих сорочок 

середу, 9 грудня 2015 р.

Традиційний одяг Литви

Ще одне моє відкриття…. Коли в традйційному одязі інших країх впізнаєш рідні візерунки, прадавні техніки вишиття, ткання…. розумієш, що не ту історії ти вчив. Я не історик  і не експерт.  Я та, хто безмежно захоплений красою і багатством наших традиційних ремесл, віковою майстерністю. Cпоглядаючи Світову культурну спадщину, розумієш про наш внесок, нашу унікальність і нашу схожість, про  місце  України в Світі…. 
Шануймося, бо ми того варті!


неділю, 6 грудня 2015 р.

Килими Східного Поділля.

А ви бачили колись старовинні килими Вінничини? Я - ні. Ще одне моє відкриття багатства нашої майстерності. Вражена. Як свого часу, рушниками Східного Поділля. Надзвичайно соковиті, гармонійні, теплі:


 багаті кольорами і квітами...

пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Просто, стильно, красиво і етно

Підтримую тренд - вгадайте якому регіону притаманне таке оздоблення шкіряних виробів бісером :)) Ми, дівчатка, любимо позазирати в вітрини, особливо якщо там такі милі жіночі штучки. Правда,  симпатичні?


                  Ще  не знаю як то технологічно робиться, але знаю, що багато  гарних сумок точно не буває :)))

вівторок, 1 грудня 2015 р.

Знову птахи прилетіли :))

Мама сьогодні сказала що скоро весна. А я вже в тому віці, коли мамі віриш :)) Ну а птахи, передвісники весни. 
Нарешті мала час зайнятись улюбленкою справою - поліпити з глини. Еееех, не маю гончарного круга...
Глина, коли сніг за вікном, створює особливий настрій… Пригадується літечко, Опішня і Е-літня Академія повним складом :)) Дівчата, я за вами скучаю.  


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!