неділю, 10 січня 2016 р.

Різдво. Рушник.Родина

Колись, три роки тому, я розповідала про рушник  моєї бабусі. І про те, що відшила п'ять пар птахів з нього для вісх її онуків. Для себе не вишила тоді, вишила цієї осені і,  відклала на поличку…… На Різдво, як завше, пригадалась бабуся і прийшло розуміння що час оформити і мою вишивку.


Різдво було для нас особливим святом. Вся наша родина, з усіх куточків країни, збирались  у бабусині глиняні хаті. Що всим кутком, толокою, зводили в 1952 році. Завжди привозили подарунки, щоб на Святий вечір відзначити день народження бабусі Тосі. Так було заведено. Бо  справжню дату її народження в родині ніхто не знав. Документи десь загубились чи "загубились"…. хто зна коли…. чи в страшні часи колективізації…. чи голодовки,  коли померли три її сестри - Фрося, Оля, Аня…. чи під час Великої Вітчизняної, коли німці погрузили в товарні вагони і відправили в рабство до Германії…
Свята закінчуються, роки спливають, залишаються в пам'яті лише важливі речі. Бережіть найдорожще що в вас є. Міцно тримайтесь за те, що тримає вас. Знайте що ви залишите по собі. 
Миру і Божого благословення всім вам, вашим родинам  і Україні!


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

6 коментарів:

  1. Гарне оформлення, Оля!
    Нагадала мені, що ми теж свого діда всією родиною вітали з уродинами 31 грудня, бо ніхто толком не знав його ДН.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Планувала/уявляла зовсім іншу - а склалось саме так. Хотіла з дерева і світлу, а вийшла з дерева і з патиною під старовину.
      Що Олю зробиш, такі часи були що маємо тепер історії ))

      Видалити
  2. Гарні пташечки!
    Наші бабусі жили в дуже тяжкий час, коли на їхні жіночі плечі падали проблеми, про які ми зараз і не знаємо... Низький уклін їм усім за те, що ми зараз живемо на світі і на своїй землі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, дякую… моя бабуся часто примовляла - щоб тільки бомби не падали….

      Видалити
  3. гарна вишивка! я від моєї бабусі не залишилося ніяких вишиванок...на жаль...

    ВідповістиВидалити