четвер, 28 січня 2016 р.

Майстер-клас, пташечки з глини.

На прохання людей, яким не могла відмовити, підготувала майстер клас. Сподіваюсь, він стане корисним і для вас. Не судіть строго, я не професійний кераміст. Я лиш  закоханий в глину поціновувач :))


Отже, щоб пташечки з глини прилетіли, потрібно мати:  глину, руки і  бажання :))

1. Добре  вимісити глину і розкачати качалкою на тканині пласт. Після чого, використовуючи форми або шаблони, вирізати потрібні фігурки:




2. Обережно зняти залишки глини і загладити краї, підготувати до оздоблення:
3. Такі  фігурки вже  можна покривати ангобами. Або ж прикрасити відтисками квітів, трави, гілочок, тканини, мережива…


4. Або тисненням спеціальними штампами (вони можуть бути дерев'яними, резиновими, металевими..)
5. Або будь чим :))) 
6. Потрібно щоб глиняні рівномірно вироби висохли.
Пташина  зграйка готова до випалу. Після чого,  вже можна буде користуватись ними. 


Глину з давніх давен брали в глинищі, за селом… Зараз купують в спеціалізованих крамницях. На підприємствах які її добувають, очищують від органічних домішок, вимішують, готують до необхідної до подальшого застосування кондиції. Щодо випалу - раніше, в ті далекі часи, з майстра до майстра передавалась інформація як  саме топити горно для певної глини, якими дровами, скільки часу, як визначати готовність по кольору диму, іскрі яка вилітає з коміна, кольору розжареного черепка… Зараз, виробник за звичай на упаковці вказує  технічні характеристики глини, в т.ч. температуру випалу. Для даного майстер класу використано глину з Опішні, сучасної столиці гончарства України :))


Птачечки випалені і готові до використання.  
Ними можна прикрасити оселю, ялинку, Різдвяний вінок, Великдень, вікно… і Світ.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

6 коментарів: