вівторок, 3 травня 2016 р.

Майстер-клас з традиційної української вишивки. Невідомий шов.

Шов, насправді, відомий і зустріти його ще можна досить часто…  Знаходила на старовинних рушниках Черкащини, Київщини. Зараз натрапила на  нього на вишитому  килимку з Вінничини.  Мені не відома назва. Якщо хтось знає  правильну  - підкажіть будь ласка. А майстер-клас, як вишивати цим старовинним швом,  я вже підготувала ;) ) Його принято використовувати, коли необхідно заповнити два і більше ряди вишивки рівними вертикальними стібками. Також, цей шов сміливо можна вважати двостороннім.


Найперше, зверніть увагу що всі стібочки по лицю чітко вертикальні. А з вивороту, лише один, крайній ряд  містить ледь скошені стібки. Саме в цьому скошеному ряді іде перехід на наступні ряди стібків:

Відмінність від поширеної на Поділлі качалочки полягає в тому, що ця техніка шиється не повздовжніми групами стібків-качалочок (горизонтально) а поперечними (вертикально), відразу  на всю висоту візерунка! 
Спробуємо ? :)))
Закріплюєме робочу нитку дрібними стібками в вертикальний ряд, там де потім буде вишивка:


Перекриваємо першими ж стібками закріплення вишивальної нитки. Висота стібка 4 нитки. Отже, вколюємо/виколюємо голку  швом вперед голка вертикально в ряд через 4 нитки полотна, на висоту зразка. Зразок на три ряда вертикальних стібків:


Повертаємо голку і по попередньому ряду,  прошиваємо стібками вперед голкою,  назад, до початку. Проколюючи полотно  по слідах попередніх стібків:


Лиш в останньому ряді виколюємо голку не в точку початку першого ряду стібків а в наступний, через нитку (або як на килимку через дві)  полотна:



Цей перехід і дає на вивороті ледь помітну косину стібків одного ряду:

Далі, продовжуємо зашивати необхідну площину візерунка:





На вивороті видно, що зміщення рядів стібків відбувається в верхньму ряді:

Сміливо відшиваємо візерунок, заповнюючи необхідний простір:

 Тут, вже самостійно,  легко знайдете ледь скошений ряд в якому іде перехід ;) 

Легких стібочків!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

8 коментарів: