четвер, 13 жовтня 2016 р.

Київське Полісся. Жіноча сорочка на Покрову.

Часом, старовинна вишивка має такий загадковий мікс кольорів. 

Залишається здогадуватись, чи від самого початку було використано два: чорний і сивий (сірий).... чи просто нитка була іншої якості і втратила колір. Але це, без сумніву, додає вишивці неймовірного шарму і неповторності. Приватна колекція Олени Скрипки, старовинна жіноча вишита сорочка ймовірно з Іванківського району, Київське Полісся.
Тонке фабричне полотно, вже зібрана машинкою, та й перешита не раз... і ношена багато. І з кольором чорним та сірим загадка. Але ці манжети і ці кольори, просто зачаровують:

 Вишиті дрібно хрестиком з штапівкою:
І вся краса вишивки на рукавах та уставках сорочки: 
І нагрудник (манішка) характерна деталь крою жіночої сорочки Іванківського району:
До речі, як кроїти таку уставкову жіночу та чоловічу сорочку з манишкою (нагрудником) будемо детально розповідати на практичній лекції по крою уставкової чоловічої і жіночої сорочки 30 жовтня в Києві. Детальна інформація про подію і квитки на Вас чекають тут: https://2event.com/uk/events/731858 Без перебільшення, можу сказати що такого об'єму матеріалу для лекцій ми ще не готували.

Орнамент

Геометрія, що зачаровує чистотою та чіткістю ліній. Шарму додає лаконічний чорний  з  сірим. І ніби спеціально, під холодну Покрову, розбавляє червоним по-зимньому:
Ближче графіка уставки:

Техніка вишивки заволікання, виповнення рахунковою гладдю


Ця техніка найстаріша і поєднує в себе простоту і водночас, неосяжну ємкість. Погляньте  на промовистий виворіт:
І на окремі деталі візерунку, щедро розкидані по полотні рукава:
 Ромб, так само шитий заволіканням і виповнений червоним стебловим швом:
Виворіт, де видно як майстриня творила візерунок:


Вишивайте, творіть сучасне, спираючись на унікальне минуле. Вже вмієте вишивати але не знаєте як покроїти і зібрати сорочку? Відеозапис лекції по крою жіночої уставкової сорочки на вас чекає ТУТ


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!
ЗберегтиЗберегти

Немає коментарів:

Дописати коментар