понеділок, 6 лютого 2017 р.

Мережки такі мережки

Перебираю фото. Мережка. 

Серед усіх технік традиційної української вишивки вона займає особливе місце в моєму серці. Вишукана, тендітна, загадкова і водночас проста.
Я люблю нею вишивати, одна з перших моїх робіт була саме блуза з мережкою шовком по тонкому лляному полотні.... Довго наважувалась на майстер-клас по ній. На числені запитання - Коли?  По чесному сказати, скоріше ховалась за відмовками. Бо, як не диво, в процесі вишивання є такі нюанси, які не просто пояснити словами. Можливо, багато хто з майстрів тому і не ділиться секретами своєї майстерності.... 
Ми переконані,що мережка має неодмінно виглядати приблизно так:



Або трішки підведена кольором, як на цьому рушнику з фондів муз.Гончара:


Насправді, народна вишивка багатогранна і багатоваріантна. Одна техніка вишивки може вишиватись різними способами, а мережка  - тим більше :) ) І кожний з них має право на життя. Я не претендую на істину, хочу щоб подані мною знання Ви, насамперед,  сприймали як один з можливих варіантів. 
Тут мережка через чисницю з настилом і прутиком. Її ще називають чесна мережка:



А тут, на іншій вже сорочці,  цей самий візерунок  мережкою-затяганкою: 


Ви ще й досі переконані що мережка має бути білого або пастельних кольорів? Мабуть, для вас це буде несподіваним, але мережка буває навіть чорною! Як на цьому подолі старовинної жіночої сорочки з-під Батурина:


Правда, дещо відрізняється від  білого подолу мережкою з настилом і прутиком?


І ще одна мережка, яка довго не давала мені спокою:


Придивились? Це двоколірна мережка:


Для мене був секретний-секрет в навиванні кольорової ниточки так, щоб не проступала біла ;) ) З секретами розібралась! 


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті  https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

1 коментар: