неділю, 15 жовтня 2017 р.

Чернігівська старовинна сорочка

Вишивка білим по білому 

є напрочуд виразною,  промовистою. Вражаюча графіка лійній  і акцент  червоним на з'єднувальних швах змережуванням. Сорочка з Чернігівщини на межі з Київщиною. Вдячна Національному музею українського народного декоративного мистецтва за можливість поділитись з вами цією рукотворною спадщиною нашого народу:


Почнемо з мережаного подолу. Таке враження, що майстриня візерунок починала відшивати двічі. Хоча, я можу помилятись... а як ви вважаєте?



Мережка через чисницю з настило і прутиками основного візерунку подолу вдало підкреслюється змережуванням  деталей крою червоним та білим:


Горловина ж сорочки скромно і вишукано прикрашає верхоплут. Білим він надзвичайно ошатний: 



І ота така мила петелька для ґудзика:


Рукав детальніше:


Білим кольором набирування і змережування, вже іншим візерунком, уставки і рукава. До речі, таким самим змережуванням були оздоблені шви на спинці та я, під враженням, забула зробити фото.


Білий візерунок уставки і підуставки набируваннням до якого так пасує отий рядок мережки простим прутиком з підгином. Мені ця геометрія виглядає надзвичайно актуальною і сучасною.


Манжети рукавів сорочки. Знову ж, вишуканий білий верхоплут...


Натхнення та часу для улюбленого рукоділля!


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар