понеділок, 25 травня 2015 р.

Вишивка етнографічна, мій Аркуш 7

Я про відтворення в вишивці видання 1876р. О.П.Косач (Олени Пчілки) "Украинский нардный орнамент: вышивки, ткани, писанки". Прийшла і моя черга приєднатись руками  до всеукраїнського проекту "Вишавка етногрфічна".  Таня Серебреннікова передала вже частково відшиту роботу, то ж мій Аркуш в співаторстві з Олена Попова і Танею Серебренніковою. Три майстрині! Для мене це перший досвід колективного вишивання.
Вирішила, вести відкритий щоденник  тут, щоб ділитись своїми маленькими відкриттями, пошуками і сумнівами….. і просити поради ;))
Отже,  вихідні дані маю наступні:


Признаюсь, перша думка була - як же з цим взагалі можна розібратись! Заручилась запевненням досвідчених вишивальниць, що я на них можу розраховувати. Розібрала свої архіви, віднайшла матеріал з курсів вишивки "Аріяна" при муз.Гончара і ще раз подумки подякувала Юрію Мельничуку за науку. В пригоді стали і фотоархів, і відшиті зразки, і скани книги Тані Дяків -Оніл " Ukrainian Embroyderi  Technicques - Українські стіби" 1984р.  і альбом Л.М.Сорокіної "Учись вышивать" 1984р. Зібрала то все до купи, тихенько взяла голочку до рук і почала  вишивати:


Вибір впав на №66 тому, що рамочка під марежку вже була підготовлена, залишилось розібратись по схемі яку саме мережку тут шити??!!!!

"Дедуктивним методам" дійшла до висновку, що тут має бути безчисна мережка :))) Сподіваюсь, що метод спрацював вірно, бо випороти  мережку можна а от що потім з дирочками робити, якщо там має бути інший шов?!!!

Вишивалось легко, за день впоралась :)))
Переходжу до №67, про який зазначено в описі теж "багато"  - Уставка жіночої сорочки (нитяна мережка)

Підозрюю, що це та ж безчисна мережка, а чорними кружечками позначено пропуски по вертикаліна в двох рядочках настилування. 
Підтвердіть, що саме так і Є! Бо мої  можливі варіанти закінчились:)))


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

8 коментарів:

  1. Скромно зазначу, що цей аркуш без двох мережок шила Таня Срібна)) Довго колупала і порівнювала напрямки стібків у верхній частині аркуша, де вирізування (доки знайшла подібні на кількох музейних взірцях з різних джерел). Олена побачила аркуш на зустрічі в бібліотеці, як учениця решетилівська сказала, що докінчить швидко. Але в неї склалась своя творча робота, тому світ довів цей аркуш до тебе. Тим більше, твій хист до мережання вже визнаний у всій мережі))) Так що можна писати історії вже про кожний окремий аркуш)))

    Так, безчисна. Дякую за працю!

    ВідповістиВидалити
  2. Таню, пішла правити й про твою участь:))) Оце Аркуш, в трьох шили! Хоч би дошити...

    ВідповістиВидалити
  3. Олю, я би сказала, що широка мережка з чисницею має бути - настил без прутика. Бачила тут і той і той спосіб вишивання. Але мені отой між рядками мережки простір суцільний на чисницю схожий.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, теж думала… але тоді занадто високий рапорт виходить…
      там візерунок № 65 - б, скоріше за все з чесницею без прутика… піду ще фото музейні передивлятись)))

      Видалити
  4. Вчора ввечері якраз роздивлялася ці аркуші від О.Пчілки в проекті "Вишивка етнографічна". Яка краса! і як багато я ще не вмію(
    Олю, а вам - вдалої роботи!

    ВідповістиВидалити
  5. Яка красаааа!!! Підкажіть, будьте ласкаві, чи є курси вишивки? Чи може підручник?

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую! Курси вишивки рекрмендую при муз.Гончара м.Київ, керівник Юрій Мельничук. З книг, як підручник, можу порадити Олена Кулич-Стахурська "Містецтво Української вишивки".

    ВідповістиВидалити