суботу, 12 вересня 2015 р.

Зібрала намисто. Коралі

Рання осінь, улюблена пора. Коли ще тепло але вже не спекотно. Коли в саду пахнуть яблука і груші, коли достиг найсмачніший виноград. Коли ще зберігається подих яскравого літечка. І коли хочеться одягнути червоне намисто :))))


Намистини  Preciosa з Чехії, дев'ять низок заплетених косою:


зібраних на капронову нитку:

між великими намистинами довжина 55 см.

Читаю про розвиток торгівлі в 19 ст. і тодішню любов українок до намист :))  Цікаві цифри і асортимент: Так, у 1837р. лише через Радзивілівську митницю було пропущено товарів на 9 289 тис.крб. Зокрема привезено:шовку пряденого подан 1300 пудів на 1196 тис.крб., коральків 244 пуди 31 фунт на суму до 846 тис. крб. (!) і 1 пуд 8 фунтів перлів на 253 тис.крб., фарб різних 845 пудів на 239 тис. крб., шерстяних виробів 930 пудів на 198 тис. крб., стрічок 97 пудів на 197 тис. крб., шовкових тканин 516 пудів на 109 600 крб….
Чи ввозиться зараз за рік на територію України 244 пуда правдивого коралю? :))


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою 
 від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

2 коментарі:

  1. Добре намисто! Мабуть, важкеньке. А чи покажете фото прикраси на шийці? Скільки грамів червоних намистин пішло на діло?
    Я цієї осені теж зібрала намисто - простеньке, у одну низку, та ще з дерев'яних пофарбованих у червоне намистин різного розміру :)))) Ну як дитина, їй-Богу, але так сподобалось, що хочу ще одне, помаранчеве. Коли дивлюся фільм "Вечера на хуторе близ Диканьки", там де відьма Солоха, так мене аж завидки беруть, скільки у неї всякого різнокольорового добра на шиї.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю! Так, намисто для нас то більше ніж прикраса ;)
      Моє фото в ньому є зараз на сторінці ФБ. По вазі - біля 100 грам.

      Видалити