вівторок, 12 січня 2016 р.

Жіноча сорочка Східного Поділля. Приватна колекція.

Моє імпульсивне рішення вишити собі сорочку Східного Поділля привело до цілком конкретних запитань і зрештою, в гості до Олени Скрипки. Безмежно вдячна їй за запрошення, за можливість розглядати і вивчати скарби Української вишивки!  Я знайшла  для себе багато відповідей і тепер маю ще більше запитань:)))  А ще, фото для тих, хто теж мріє вишити собі  справжню сорочку, яка дуже проситься щоб її відшили заново.  


Вишивка  на одному  рукаві добряче вилиняла, але добре видно на іншому:


 окремо верхня смуга візерунка на рукаві:

 і нижня:

виворіт нарукавної вишивки:

елементи вишивки погруддя:


призбирки на манжетах рукава з лиця:
  і вивороту:

оформлення горловини збирками і вишивка по них:

Велике прохання, якщо хтось намалює схему (а я дууже хочу щоб намалювали))  - поділіться будь ласка.
P.S. Схему розробила Уляна Опанович і любязно надала для загального користування. Саму схему і детальний опис  можна знайти ТУТ.
Щиро вдячна Уляні за труд! Найкращі побажання!
Залишилось дочекатись,  щоб хтось вишив і показав нам свою нову сорочку :)

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

4 коментарі:

  1. А в альбомах пані Лідії хіба немає такої схеми? Погортай... щось дуже знайоме.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Є дуже схожа, саме такої немає. Є схема верхньої смужки візерунка на рукаві, та маленькі єлементи вишивки подгруддя. Але гадаю цього досить щоб відтворити сорочку)https://www.facebook.com/Lidiya.Bebeshko.Art/photos/a.710437922414980.1073741907.116152611843517/742760955849343/?type=3&theater

      Видалити
  2. Дякую. Схеми пані Лідії Бебешко - справжня скарбниця Української вишивки. Безмірно вдячна їй за великий труд і щедрість.
    Так, дійсно в її розробках є кілька схожих схем і скомпонувавши їх можна вишити й цю сорочку. Або створити свою. Багато досвідчених вишивальниць відшиють візерунок і без схеми, знаючи основи побудови такої вишивки і дивлячись на фото.
    Мова йде про те, щоб відтворити саме цю сорочку. Або взяти її за основу. При чому я розумію, що кожна майстриня принесе в цю сорочку щось своє і це буде правильно.

    ВідповістиВидалити
  3. Схему саме цієї сорочки можна знайти за посиланням https://prekrasa-studio.blogspot.com/2016/01/blog-post_30.html її розробила Уляна Опанович

    ВідповістиВидалити