середу, 13 квітня 2016 р.

Чернігівська сорочка. Традиційна Українська вишивка

Старовинна сорочка з Чернігівщини, с.Криски що на березі річки Головесна притоки Десни. В акті 1633 року на цьому місці значиться  місто Криски яке було вщент знищено ще монголо-татарами…  
Сорочка початку минулого століття, домотканний льон, старовинні техніки вишивки і  прадавні візерунки:


Основна техніка вишивки -  пряма  лічильна  гладь червоним, чорним і білим кольором:

Поділ поєднав в собі  підгин мережкою прутик, набирування, настилування і хрестик, який творить хрест, здалеку схожий на вирізування...

Промовистий  виворіт, по якому видно переходи ниточок і послідовність вишивання:

Кожна правдива старовинна сорочка зберігає в собі якусь таємницю. І як всяка поважаюча себе таємниця,  вона непомітно  лежить на самому видному місті. 

 і виворіт:

Таємниця, чи скорше секрет,  майстерності вишивки, володіння різноманітними техніками і їх поєднанням:

Звернули увагу, яким чином  з'єднуються часитини рукава і розмежовується візерунок? На перший погляд - мережка панка ;) )) 

Про те,  то тільки на перший:


Насправді, спочатку прошивається ряд вистігом позад голкою, а потім проходиться ряд мережкою прутик без витягання нитки, ось тут це добре видно з вивороту:


До речі, так само оздоблюються  і бічні з'єднувальні  швина на подолі та спереду,  по лінії з'єднання рукава зі станком. 
І, на завершення, оздоблення горловини сорочки набируванням, яке  шилось вже по готовому комірці:

Старовинна сорочка з колекції ВидимоНевидимо, люб'язно надана для вивчення  Андрієм Паславським . Андрію, дякую за збереження і за надану можливість досліджувати!  Такі секрети можна відкрити  лише  тримаючи першоджерело в руках.



Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

3 коментарі: