четвер, 11 серпня 2016 р.

Чоловіча сорочка Волинське Поліссся. Фонди музею.

Старовинних чоловічих сорочок збереглось, на жаль,  в рази меньше ніж жіночих. Тому вони викликають особливу увагу. Тим більше, якщо це сорочка початку минулого століття. До вашої уваги Волинське Полісся з села Бережки, Дубровицького р-ну, Рівненської обл.  Оновлена експозиція  Етнографічного муз. М.Львів на площі Ринок 10 (другий поверх), вхід через сувенірну крамничку ))  
Сорочка досить довга. Багато оздоблена червоною вишивкою з вкрапленнями чорного кольору:

Пазуха вишита лічильною гладдю - прямою і косою, штапівкою та хрестиком:
Високий  комір  стійкою скоріш за все тканий а може, вишитий заволіканням? 
Що скажете?  
І вперше бачу так багато оздоблений низ чоловічої сорочки... знову ж, вишивка заволіканням чи ткання? Тання. Так повідомила реставратор Alla Hrynkiv  яка працювала на її відновленням.
Впізнавана біла вишивка верхоплутом розбавлена червоним хрестиком:
І відео цього скарбу для Вас:

Сорочка ТКАНА на верстаті: ремізне ткання перебором під бердо і по подолі з додаванням вишивки " верхоплут" ," косий хрестик" і на пазурі " лічильна гладь " і " стебнівка"
Натхнення на створення справжньої чоловічої сорочки на основі прадавніх традицій Української вишивки!



6 коментарів:

  1. Дуже гарна сорочка! Про комір і поділ скажу що швидше ткання ніж вишивка ( на другому фото з низом сорочки видно перебір у основному візерунку через кожну нитку основи, вишиваючи так важко зробити, хіба навмисне і то сумніваюсь)
    Спереду мені у візерунку не вистачає скісних смуг білими нитками, там де чорні хрестики. Цікаво, такий був задум, чи ниток білих було мало?..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Юлю! Як раз про тебе згадувала коли писала цей пост :)
      Про ткання ще думаю бо кілька характерних помилок в основному візерунку, які легко допустити саме в тканні, коли перекидаєш човник... хоча хто його зна )
      Як там було насправді з задумом, то вже достаменно ніхто не дізнається.

      Видалити
  2. на мій погляд - візерунок спереду :можна було б змістити праву сторону на половину ромбу з зіркою. Був би завершений мотив, а не дублювання . Хоча може в цьому її унікальність. Цікаово . чи була ця композиція поширена . чи це одинокий випадок?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Навряд чи це було задумано. Швидше при пришиванні змістилася планка з вишивкою. Але тим ця сорочка і така цікава

      Видалити
  3. Це ткання,у нас на лемківщиі схожі візерунки. Як буду дома я дещо сфотографую і вам на ФБ вишлю. Ми маємо стару скатерть і гайтку

    ВідповістиВидалити