четвер, 8 вересня 2016 р.

Родинний спадок. Старовинна сорочка з Слобожанщини

Сьогодні, ми частіше купуємо старовинну вишиту сорочку з чужої скрині, ніж отримуємо в спадок від своїх бабусь... Тому  радію кожній родинній вишитій реліквії яку змогли вберегти. Тим більше, з таких країв як Харківщина (колишня Слобожанщина). Вдячна пані Тетяна Чорна за дозвіл сфотографувати її родинний спабок і поділитись ним з вами. Почну з манжету, він довершений!


 Вирізування, лиштва, мережки, зубцювання і ювелірні збирки рукава:

Піднімаючись від манжета вище розсипані делікатні квіти:


та закладені високі збирки в верху рукава:

І рел'єфна, ніби вигравіювана уставка:

Весь рукав:

 Різні ракурси, щоб можна було роздивитись деталі...

Звернули увагу? Квіти в верху рукава і нижче - різні:

Власниця родинного скарбу пані Тетяна Чорна

.... в сорочці,  яка перейшла їй у спадок від бабусі. 
Бабуся Каленик Катерина з с.Черкаська Лозова, Дергачівський район, Харківської обл. Бабуся 1902 року народження, вишивала до заміжжя, значить до 1919 року. 
От і виходить, що сорочці 100 років.
Чи залишимо ми такий спадок своїм внукам? Збережемо? Навишиваємо?

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

4 коментарі:

  1. Оля, дякую! Бабуся Каленик Катерина. с. Черкаська Лозова, Дергачівський район. Бабуся 1902 року народження, вишивала до заміжжя, значить до 1919 року. От і виходить, що сорочці 100 років.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую пані Тетяно. Зараз допишу всю інформацію в пост. Радію що збережені такі унікальні речі.

      Видалити
  2. Превелике дякую за фото сорочки!
    Давно шукаю щось з країв Харківщини, бо сама звідти родом. Поки що це найблище, о я знайшла до с. Білий Колодязь Вовчанського району Харківської області.
    У кого там не питала - ніхто нічого не вишивав. Тільки переселенці з Західної України мали трохи чогось вишитого. Та й того вже не знайти.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В ваші краї багато переселялись з різних областей, тому там можна знайти різних цікавинок - поєданання вишивок і Полтавської, і Подільської, і з Черкащини.... тільки мало її збереглось, Ви праві. Тому й радію кожній сорочці та рушнику що зберегли свою історію....

      Видалити