неділю, 1 січня 2017 р.

Буденна чоловіча вишита сорочка Полісся з усіма розмірами.

Так, знову Полісся :) Що тут поробиш. Новий рік хочу розпочати з допису про саме цю старовинну сорочку. Вона з тих, що притягує своєю простотою і доречністю кожної деталі незважаючи  і,  навіть підкреслюючи, скромністю вишивки. З неї й почнемо:


Ось і вся вишивка. Нею оздоблено лише комір сорочки і пазушний виріз:



Детальніше комір стійкою:


Ще ближче вишивка косою рахунковою гладдю і болгарським (булгарським) хрестиком:


І оті такі милі гудзички:


Вид стійки зі спини, до речі її висота 4 см.:


Оздоблення пазушного розрізу, його глибина 24 см. без урахування висоти стійки:


Помітили інші особливості крою? Так, тунікоподібний (хлоп'янка), тобто в перекидку через плече, але не зовсім :) ) Отже, по порядку:


Ось ці нерівні шви вздовж рукавів?


Здогадались? Ні? Показую виворіт:


Так, це просто завернуті і приметані з вивороту "лишні" краї полотна, щоб не обрізати його а навпаки - зміцнити нижню частину рукава яка за звичай швидше зношується і обтріпується при роботі.  І ширину  рукава таким чином прибрали. І звичайний вузенький манжет- підгин на лице висотою в 1 см.:


Ще одна особливість: третя пілка сорочка пришита не в перекидку, а з'єднується швом на лівому плечі. На правому плечі такого шва не має - там все традиційно:


І продубльовані додатково плечі з вивороту ще одним цілим шматком полотна: від плечового шва на спинку йде 17 см. а на перед 5 см.:


І остання деталь - ластовиця, сфотографувала з вивороту, що видно було як вона пришивалась. Розмір ластовиці квадрат 10*10 см.


Ширина всієї сорочки 1.20 см. що дорівнює трьом пілкам полотна  (трьом полотнам) шириною по 40 см. Такої ж ширини полотно використовувалось на рукавах, зменшивиши  їх  обхват біля манжету до 26 см. Довжина рукава від з'єднувального шва зі станком - 58,5 см., думаю, що спочатку бралось 60см. які потім зменшились завдяки швам.  Залишилось виміряти довжину сорочки - від плечового згину до низу 77 см. 
Як правило, першою сорочку яку ми вишиваємо є сорочка для коханого чоловіка... Кохання вам щасливого аж до самого неба  і чоловіка, для якого серце попросить виплекати власноруч вишиту сорочку. 


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

Немає коментарів:

Дописати коментар