середу, 25 січня 2017 р.

Вишитий комір старовинних жіночих сорочок Полісся

Фото комірів жіночих сорочок Полісся з приватних колекцій що я знімала на протязі років. Вкотре, переглядаючи їх, зачаровуюсь красою і виразністю. Лаконічністю візерунків і бездоганно підібраними кольорами та техніками. Ловлю себе на думці, що якщо прикрасити такою вишивкою комір сучасної блузи - вона буде  особливою. 


Загальний вигляд коміра:



Ще один комір жіночої сорочки в розгорнотому вигляді:


Поглянути близенько:


Цей більш звичний, вишитий верхоплутом:


А тут подивіться як оздоблено білим кольором внизу коміра!  Цього ж місця ніхто не бачить :) ) Лише майстриня і власниця знають про це:


Поглянути на вишивку ближче:


Звернули увагу як гармонійно візерунок вишивки сходиться в кутку коміра?


Ще один:


Тут вже добавився хрестик у вишивці:


А цей такий барвистий! 


Фото з  чотирьох приватних колекцій. Щиро вдячна власнику кожної за збереження і за дозвіл поділитись цією досконалою красою з Вами.
Вивчайте традиційне, створюйте сучасне.
Натхнення Вам і радості творення!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

12 коментарів:

  1. Дякую, пані Ольго, за надану можливість споглядати ці скарби! Неймовірні візерунки, поєднання кольорів! Вдячність за збережене для потомків власникам шедеврів! Ви надихаєте на створення сучачасницями(ками!) чогось нинішньоьго, але свого, спираючись на досвід наших предків з глибин історичних.

    ВідповістиВидалити
  2. Just love the pictures you have made... lovely needlework!!! With much love each stitch is made...

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за такі чудові фото! Неймовірно гарно! Cправді цікаво - як так розраховували, щоб були такі охайні кути?

    ВідповістиВидалити
  4. Дивовижні комірці! Дуже сподобалося. Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У мене є бабусині сорочки (1 дитяча, вишита гладдю, кольорові нитки, найсучасніша, приблизно 1950-1960 роки; 1 доросла, вишита тамбурним швом, чорно-вишнева, квітковий візерунок, тонке лляне полотно, приблизно 1920-1930 роки; 1 підліткова, вишита хрестиком, чорно-вишнева, візерунок з кетягами калини, лляне полотно, приблизно 1920-1930 роки; 1 доросла, вишита хрестиком, чорно-вишнева з жовто-оранжевою ниткою, візерунок з кущами полуниць, лляне полотно, приблизно 1920-1930 роки). Можу надати для фотографування. Сорочки с. Майків Гощанського району Рівненської області

      Видалити
    2. Добре що зберегли в родині ці речі. Уявити тільки - майже по 100 років сорочкам. Дякую щиро за інформацію. До фотографування, буду мати нагоду - маякну.

      Видалити