понеділок, 9 січня 2017 р.

Дві жіночі сорочки вишиті вирізуванням з приватних колекцій.

Безперечно вони різні і в тей же час схожі, ніби перегукуються кольором та техніками вишивки. Обидві додільні, з однаковим коміром а от рукав пришитий по різному. Вони з різних регіонів України. Про них не має додаткової інформації крім тієї, що одна з Вінничини а друга з Дніпропетровської обл. Обидві потрапили в мої руки випадково, від двох різних і однаково дорогих для мене людей, які подарували можливість познайомитись з цією рукотворною красою і ділитись нею з вами. Отже, першою була сорочка з Вінничини, з неї й почнемо отими неймовірними манжетами:




Майстерно оздоблений край манжету, хочете поглянути що там з вивороту? Я теж :)



 Добре розгледіти візерунок вишитий на збирках:


Тільки в мене ці ґудзички викликають такий захват?


Сорочка вигляд зі спини, завдяки змережуванню добре видно деталі крою і всі доточки. До речі, відеозапис детальної лекцію по такому виду крою безуставкової сорочки з рукавами пришитими по основі можна знайти на сайті https://www.prekrasastudio.com


Один із секретів цієї сорочки в способі змережуванні деталей, придивіться:


Помітили? Крім різних відтінків нитки з переду, для симетрії з переду сорочки нашили стрічку змережування по цілому полотні:



І дууууже делікатне оздоблення пазухи. Оте змережування по середині всього на 3мм. Як виконувати таке змережування Східного Поділля  можна поглянути на детальному майстер-класі на сайті https://www.prekrasastudio.com



Залишились полики. Вони вражають і зачаровують майстерністю:


 Поглянути ближче, як ми всі любимо... для мене це приклад коли вишивка з    тканиною творять органічно одне ціле:


 Бездоганна мережка шабак:


 Зверніть увагу як виконано вирізування - не має на верхніх кутиках хрестиків чи напівхрестиків і в середині перетинки щільно обвиті вишивальною ниткою:


Друга вишита сорочка з Дніпропетровщини.


 Зверніть увагу, як пришитий рукав - без уставки і з досить великою ластовицею. Вигляд зі спинки:


Звернули увагу як змережено деталі? В цій сорочці також акцентували на з'єднувальні шви увагу, виділивши червоним кольором і змережили черв'ячком. Курс по змережуванню  теж можна знайти  на сайті https://www.prekrasastudio.com


До речі, варіантів змережувань в одній сорочці не один :) )


Вишивка  на рукаві: вирізуванням, ретязь, пряма і коса лічильна гладь:


 Придивіться до особливостей вирізування тут:


 Як воно виповнено віконечками:


 Манжет рукава просто підігнутий і зібраний хвилькою:


І поділ  мережкою з настилом яку ще називають уприкріп :


 Та ніби викарбувано грубою білою ниткою рядок біля підгину:


Такі ніби схожі а ніби, й ні. Дві старовинні жіночі сорочки з двох регіонів України. 
Радості творення, незалежно з якої частини України ви родом. Вишивайте в радість!

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

7 коментарів:

  1. На останніх двох світлинах, здається, не шабак, а мережка з настилом. Сорочки чудові, я у захопленні, хочеться відтворити щось подібне :) Дякую вам за цю красу!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Точно, з настилом або ще її називають у прикріп. Дякую за уважність, зараз відкоригую.
      Вишивайте в радість!

      Видалити
  2. Кожен раз, розглядаючи старовинні вишивані речі, зачаровуюсь майстерністю. А ще надзвичайно вражає розуміння того, що це створювалося зазвичай взимку, коли вечоріє дуже рано, при свічках або "керосинці" , без окулярів. Схеми у майстрині не було, робота творилася on-line. А ще треба було напрясти та накрасити ниточок, наткати тканини. Речі шилися не на виставку, а на потребу. У майстрині була чималенька сім я, чималеньке господарство.І цьому всьому треба було давати раду кожен день.

    ВідповістиВидалити