пʼятницю, 30 червня 2017 р.

Мережка літечка :)

Мала нагоду отримати в подарунок обрізок подолу  старовинної Потавської сорочки.  Часом, так буває, що візерунок не дає тобі спокою допоки ти його не відшиєш, або хоча б відмалюєш))  Добре, що шматочок вишивки був такого розміру, по якому можна було відтворити візерунок. Спочатку я його відмалювала в схему, а потім вже взялася за роботу. Нині мною відшито більше ніж півтора метри мережкою через чисницю з настилом. Отак і є поруч: моя вишивка і залишки тієї, з минулого (чи позаминулого?) сторіччя:

До візерунку я додала смужку ретязем, так мені видалось що буде краще виглядати на сучасному полотні. 




Різні століття, майстри, матеріали, один візерунок і техніка вишивання. Чому відрізняється зовнішнім виглядом? Найперше, різні матеріали: полотно і нитки. В мене вишивальна нитка дещо затовста і більше кручена. Різні руки у майстрів та техніка настилу: в старовинному зразку між двома прутиками вишивальна нитка не прикріплюється а йде як в шабаку, що щільніше підтягуєт їх один до одного і робить загальний вигляд праці більш ажурним.
Пані Ірина Овчиннікова привела мою схему до пристойного вигляду. Вишивайте в радість! Білим кольром позначено настил а чорним - проміжки між ним: 


Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

10 коментарів:

  1. Міла Іванцова3 липня 2017 р. о 14:36

    Дуже гарно! Людина, не посвячена в нюанси вишивки, навіть не усвідомлює, скільки то роботи!
    А ще й містичне поєднання старовини і сьогодення!
    Велику справу робите! Удачі Вам, пані Ольго! :)

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро вдячна за цей майстер-клас, як і за всі інші! Доступно і зрозуміло! Завдяки вам є змога навчитися чогось нового тим, хто має бажання, але не має можливості відвідати майстер-класи майстринь. Тепер знаю, що робитиму у наступні кілька вечорів!!!!

    ВідповістиВидалити