вівторок, 24 жовтня 2017 р.

Борщівська сорочка. Родинний скарб.

Сьогодні не кожна родина має такий вишиваний спадок.

Коли ж він зберігся, то це справжнісінький скарб, погодьтесь. Маю за честь, познайомити вас з старовинною жіночою Борщівською  сорочкою і її історією, якою поділилась майстриня вишивки Наталя Пташинська на цьогорічному фестивалі вишивки в м.Борщів що на Тернопільщині.


Пані Наталя роповідає: Людмила Пташинська, моя свекруха, має двоюрідну сестру - Ганну Криворучко. ЇЇ чоловік родом з Борщева. Сорочку вишивала бабця Маланка своїй донці Ганні Криворучко яка народилась 1922р. Як пам'ять, сорочка перейшла у спадок  вже від бабки Ганни до внучки Алли на весілля і зберігається для наступних поколінь.



Коли доторкаєшся до такої рукотворної краси, час завмирає. Завмираєш і ти, зачарований майстерністю і талантом рук, які її творили:


 Густо зашиті вовною рукави і ювелірно доповнені візерунки сухозлотом


та дрібнесеньким бісером


що доповнює і вдало підкреслює, чорну вишивку рукавів:


Розсипане море восьмипелюсткових квітів-зірок....


І бездоганно викінченний  збирками та вишивкою кольором манжет: 


Дрібненькі та милі стібочки на ластовиці:


Тей випадок, коли кожний шовчик, кожний стібочок є доречним і творить неповторність і особливість виробу виплеканого дбайливими руками і серцем ❤️

Дякую Наталі Пташинській і її родині за  скарб, за його збереження  і за можливість познайомити вас з ним.  Низький уклін від щирого серця.

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!


4 коментарі:

  1. Знаєте, я першим ділом втупилась носом у великі фото, щоб роздивитися, чи не потьмянів посріблений бісер і сухозлот, від часу. :} А взагалі, звісно, сорочки розкішні. На рукавчиках ніби густе чорне мереживо.
    Ім'я Маланка сподобалось. А Ви даєте імена своїм сорочкам чи рушникам? А то мені спало на думку, що це було б цікаво. Як ото художники дають назви своїм картинам .

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не даю)) Коли робила капсульну колекцію для тм Зерно її назвали моїм іменем Ольга, для зручності.

      Видалити
  2. Фантастична, космічна сорочка!!)) Дякуємо, що поширюєте такі скарби)

    ВідповістиВидалити