неділю, 30 вересня 2018 р.

Сорочка Романа Бжеського і трішки історії

Маю за честь, тримати в руках речі які належали видатним українцям. Сорочка Романа Бжеського із Чернігова. Вдячна всім, хто попіклувався, щоб ця сорочка з Бразилії потрапила до України і мого блогу.
Його мати (вона походить від роду Гоголя),  вишила її ще до Революції 1917р.
Сорочку привезла пані Маргарита Андраде-Бжеська, яка нині мешкає у Бразилії. 


Дуже делікатна і майстерна вишивка на тонкому крамному полотні. Стримане і вишукане поєднання кольорів




Лише погляньте, як вдало вирішеній перехід вишивки мережкою  з переду сорочки на комір. Можна сміливо брати до свого арсеналу сучасним майстрам



Роман Бжеський (1897 - 1982) - видатний український письменник, історик, публіцист, громадський діяч. Юнацькі роки провів у Чернігові, де, разом з Василем Елланським, Павлом Тичиною, Аркадієм Казкою був членом таємної молодіжної організації «Братство самостійників», а в 1917 р. – одним з організаторів у Чернігові добровольчого українського полку ім. гетьмана Петра Дорошенка. Брав активну участь у політичній та воєнній боротьбі. Після поразки українських національно-визвольних змагань початку двадцятого століття переїхав до Крем’янця на Волині, потім жив у Кракові, Празі та Мюнхені. З 1950-х рр. і до кінця своїх днів мешкав у м. Детройт (США). Маргарита Андраде-Бжеська нині живе у м. Сальвадор (Бразилія).




Крій сорочки теж дуже цікавий, з проймами під рукави,  так щоб зручно було одягати під піджак. Сорочка якій понад 100 років, яка поєднала в собі міський крій і розміщення  вишивки як на традиційному українському одязі. 


Вдале рішення по оздобленню вирізу планкою і як закладена виточка 




Чоловічого одягу збереглось в край мало і кожна сорочка справжня знахідка..


І ще трішки деталей, щоб роздивитись це повітряне мережево


Така історія життя непересічного українця і історія його сорочки, яка повернулась на батьківщину за 100 років. Дякую за збережену пам'ять і шану!


Увага!
 Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог чекають на вас новому офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!


6 коментарів:

  1. Дуже охайна робота! Виконано з любов'ю. Дякую за цікавий матеріал.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за коментар! Дійсно, робота дуже охайна і майстерна.

      Видалити
  2. Ця сорочка нагадала мені, як на форумі жінка питала "чи можна вішивати мережку на чоловічій сорочці?". Ба навіть таку павутинку можна!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Просто, в мережі про вишивку скільки нісенітиць... тому й показую як воно було 100 і більше років тому

      Видалити