четвер, 23 лютого 2017 р.

Черкаська автентична жіноча сорочка і як таку пошити.

Не даремно кажуть, що своя сорочка найближче до тіла. 

Старовинна вишивка викликає захват, а сорочка з рідного краю відкликається найсильніше. Вперше, про те що старовинні сорочки з Черкащини особливі і надзвичайно делікатні, почула в крамничці старожитностями у Львові. Потім, натрапила на опис і схеми в книгах  минулого століття а вже згодом, пощастило їх бачити в колекціях. Сьогодні маю велеку удачу показати  одну, з приватної колекції і подякувати її власнику за збереження та можливість поділитись з вами:



На перший погляд, нічого особливого. На рукавах уже більш пізній, брокарівський візерунок трояндами, що впевнено мандрує по всій Україні до нині:



 Хоча, погляньте як ті троянди вишиті майстерно, на напрям і доладність хрестиків:



Саме головне, як завше, ховається в деталях! Найперше, комір, вишитий дрібнесенькими стібочками тим рідкісним і ювелірним набируванням. На сайті  http://prekrasastudio.com скачати безкоштовно схеми вишивки  (понад 10) для цієї техніки з  Київщини та Черкащини, візерунків збережених з минулого століття.


Стібочки на комірі вишикувались ніби бісеринки в ряд і довершуються вишивкою по збирках та зубцюванням по краю:


Ще одна чорно-сіра загадка на комірі. Половина його вишита сірими, сивими або ще казали,  сизими  нитками, а половина чорними. Перехід між кольорами добре видно по спинці: і в основному візерунку, і в лінії під зубцюванням.


Пазушний розріз. Цікава його глибина, від вершечка коміра до викоту - 21 см. Лаконічно оздоблений верхоплутом і підігнутий прутиком. До речі, отой вистіг білими стібочками під вирізом, то не штапівка, а ретязь вишитий з вивороту як логічне продовження підгину:


Змережування! Як же без цієї родзинки. Воно тут особливе, використано три кольори! 


Рукава змережані чергуючи червоний з сірим, від коміра до самого манжету:


Так, крій цієї сорочки одних з найскладніших традиційних кроїв: безуставкова сорочка з рукавами пришитими по основі. Саме так була покроєна сорочка в моєї бабусі і минулого року я покроїла вже сама собі таку  Потім, на основі власного досвіду, разом з  пані Іриною Червінською провели практичну лекцію де детально розібрали всі особливості  крою і як її власноруч пошити сьогодні, використовуючи сучасне полотно. Відеозапис лекції  тут https://www.prekrasastudio.com/ завдяки якій навіть вшивати ластовицю буде не страшно


Погодьтесь, поділ завше є тим акцентом, який вивершує образ. Тут він бездоганно і стримано виконаний вирізуванням білим по білому:


Ніби в ньому заховалось повітря і легкість. І останньою крапкою цієї неймовірної сорочки є підгин подолу прутиком на лице...



Вивчайте традиційне, створюйте сучасне. Вікові традиції виглядають стильно а справжня майстерність, дійсно,  поза часом. 

Увага! Схеми автентичних візерунків, майстер-класи з вишивки і традиційного крою від майстрів з різних куточків України та блог на офіційному сайті https://www.prekrasastudio.com/ Запрошую!

9 коментарів:

  1. Дякую. Дуже схоже на сорочку моєї бабусі (с.Млинок Онуфріївського р-ну).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. але ж ті троянди, то з французького мила... вони замінили старовинні українські узори, а Ви пропагуєте як українське.

      Видалити
    2. Я пропагую майстерність, набирування на комірі і збирки, один з найстаріших традиційних кроїв, вирізування на подолі, змережування а про троянди пишу наступне:
      На рукавах уже більш пізній, брокарівський візерунок трояндами, що впевнено мандрує по всій Україні до нині.
      Прикро, що ви побачили лише троянди і не помітили мого відношення до них...

      Видалити
  2. Дякую, дуже гарні сорочки! Але все більше звертаю увагу на наклон хрестиків. В старовинних сорочках майже часто наклон в різні сторони.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Хрестик не був традиційною технікою вишивання а прийшов разом з візерунками на обгортках мила, завдяки вдалій маркетинговій стратегіїї Шарлоти Брокар і змінив традицію на території України, Білорусії, Росії.... Допис ось тут https://prekrasa-studio.blogspot.com/2014/11/blog-post_30.html і тут https://prekrasa-studio.blogspot.com/2011/12/blog-post_10.html#more
      Ну, і до напрямку хрестиків та ідеального вивороту вишивальниці - в ті часи ставились спокійніше ;)

      Видалити
    2. Хрестик прийшов раніше. "Скатерка Скоропадського". :)
      І не з мильними обгортками, а найімовірніше - з Італії, де вишивка сорочок хрестом була поширена вже у 16 сторіччі (погугліть "italian chemise 16th century" чи щось подібне - переконайтесь).

      Видалити
  3. Щиро дякую. Дійсно, українська сорочка - чудо із чудес. Потрібно звертатись до витоків. На жаль, сучасна пропозиція,-переважно оте мило, але, зрештою, кожен вибирає для себе...

    ВідповістиВидалити
  4. Я теж хотіла б сорочку з "страшенним" брокаром, хоч я і знаю про його походження. Тут чудовий приклад, як не обмежуватися лише хрестиковими візерунками, і не вишивати всі частини сорочки на один манер одним і тим самим візерунком, тут кожна деталь вишита по-своєму, і розглядати цікаво. Кілька різних технік одразу. Це ж чудово.
    Ірина.

    ВідповістиВидалити